h

Amsterdam maakt historische blunder met verkoop NUON

12 juni 2009

Amsterdam maakt historische blunder met verkoop NUON

Volgens SP-raadslid Laurens Ivens maakt Amsterdam "een historische blunder" met de verkoop van NUON aan bruinkoolboer Vattenfall. "Dit is niet in het belang van de Amsterdamse NUON-klanten die hierdoor alleen maar duurder uit zullen zijn. Bovendien is het milieu niet gebaat bij de komst van deze vieze bruinkoolboer met uitzonderlijk veel gebruik van fossiele energie en kernenergie. Energie is een onmisbare nutsvoorziening en behoort daarom ook in democratische handen te zijn."

Nuon verkopen aan een bruinkoolboer?)

Uit onderzoek bleek eerder al dat het samengaan van grote energiemaatschappijen tot hogere kosten van de klant zal leiden. Ivens: "Al jaren hebben klanten van NUON meer betaald dan nodig, anders was de waarde van dit bedrijf nu niet zo hoog. En nu als kadootje vult Amsterdam haar zakken met het geld terwijl de klanten duurder uitkomen. Deze verkapte vorm van belastingverhoging is volstrekt ongepast. Naast voor te dure stroom en vreemde reclamecampagnes, zullen de klanten nog extra gaan betalen voor bureaucratie en inefficinties. De Amsterdammers hebben dit haarfijn door, want elk onderzoek toont weer aan dat maar liefst 4 op de 5 Amsterdammers de verkoop van NUON niet ziet zitten."

Aanvankelijk werd Vattenfall gepresenteerd als een milieuvriendelijk bedrijf, maar al snel bleek dat niet zo te zijn. Ivens: "Niet voor niets heeft Greenpeace een heel zwartboek over Vattenfall opgesteld en wordt Vattenfall ook wel de 'grootste milieuboef van Zweden' genoemd of betiteld als een 'waterval aan vieze feitjes'. Onlangs won dit bedrijf zelfs een prijs hiervoor. Een greenwash-award. Ze gooien een groene marketingstrategie over hun vieze prestaties, maar gaan ongehinderd door met steenkool en bruinkool. Dat ons college zich hier geen zorgen over maakt, baart mij dan weer grote zorgen. Kennelijk vindt ons college mooie milieupraatjes genoeg en gaat het hen niet zozeer om de milieudaden. Leuk voor de kiezer wellicht, maar niet fijn voor het milieu."

In plaats van een jaarlijkse dividenduitkering en zeggenschap over het grootste energiebedrijf in Amsterdam wil de gemeente liever een forse som geld eenmalig innen. Over de besteding van dit geld is nu al volop discussie. Zo wil wethouder Vos er een energiebedrijf voor opstarten. Ivens: "Oftewel: eerst gooien we kennis, kunde en een fiks klantenbestand weg om daarna dit weer proberen op te bouwen. Deze kapitaalvernietiging lijkt me ook niet juist en betitel ik dan ook maar als mooie symboolpolitiek en een stuiptrekking van GroenLinks om haar groene imago te redden." Bij het vaststellen van de begroting voor 2011 zal duidelijk worden wat er met dit geld zal gebeuren.

U bent hier