Zeven machtsblokken maken van Amsterdam een verdeelde stad
Zeven machtsblokken maken van Amsterdam een verdeelde stad
De SP is zeer teleurgesteld over het besluit van de gemeenteraad om het stadsdeelstelsel overhoop te halen zonder dat er een grondige analyse van het bestuurlijk stelsel van Amsterdam en de regio heeft plaatsgevonden. SP-raadslid Laurens Ivens: "Bij mij blijft het gevoel hangen dat er een buitengewoon ingewikkeld proces gestart wordt, zonder dat er eensgezindheid is over de gewenste uitkomst. Dit kan nog wel eens erg chaotisch worden."
Een meerderheid van de gemeenteraad besloot woensdag om het stadsdeelstelsel te veranderen, met als belangrijkste wijziging de halvering van het aantal stadsdelen. De SP stemde tegen het plan omdat de stadsdelen fors meer macht krijgen en onduidelijk is of de verschillende buurten binnen de vergrote stadsdelen wel een duidelijke stem krijgen. Bovendien wordt met het plan het aantal bestuurslagen in Amsterdam niet verminderd. Ivens: "De SP is nog steeds van mening dat de stadsdelen moeten worden afgeschaft. Wij zien meer in duidelijke regie van de centrale stad en buurtvertegenwoordiging langs niet-politieke weg. Daarmee kunnen we zorgen dat mensen zich echt vertegenwoordigd weten en besparen we op honderden politici. Zo komen we tot echt efficint bestuur van de stad."
Overigens wist de SP wel een aantal belangrijke aanpassingen van het plan door de raad te loodsen. Zo worden er geen van de huidige stadsdelen opgesplitst om de nieuwe mega-stadsdelen West en Nieuw-West te vormen. Ook deelde de raad de opvatting van de SP dat het verstandig om de bevoegdheid voor koopzondagen en ondernemershuizen bij de centrale stad te leggen.
- Zie ook:
- Nieuws