Open brief m.b.t. burgerparticipatie
Open brief m.b.t. burgerparticipatie
De SP-fractie ziet af van verdere medewerking aan de zogeheten 'projecten burgerparticipatie' en legt in een open brief uit waarom.
De SP-fractie heeft besloten om af te zien van verdere medewerking aan de zinloos gebleken exercitie van de raad onder de noemer 'projecten burgerparticipatie'. Wij zullen daarom ook niet deelnemen aan de op 8 maart te houden miniconferentie over zogeheten proefprojecten. Uitspraken van diverse raadsleden maar vooral de praktijk hebben het begrip 'burgerparticipatie' inmiddels gedegradeerd tot een loze belofte. De diverse op 8 maart te bespreken plannen hebben geen waarde als men, zoals in de praktijk is gebleken, niet bereid blijkt de betrokken bewoner daadwerkelijk mee te laten denken en mee te laten doen.
Wij gaan daarover liever rechtstreeks met die bewoner in gesprek.
De werkgroep burgerparticipatie waarin leden van de deelraad zitting hadden, heeft anderhalf jaar nodig gehad om te komen tot een 'visiestuk'. Er zijn meters papier geschreven, er is een conferentie gehouden raison van 11.000 euro en het visiestuk is in de commissie AZ besproken. Binnenkort komt er nog een (mini)conferentie en het dagelijks bestuur legt binnenkort het conceptvisiestuk ter bespreking aan de commissie Algemene Zaken voor.
Een lange weg om het begrip burgerparticipatie op papier vorm te geven.
Het visiestuk wordt echter door de praktijk ingehaald; als het er op aan komt de bewoner daadwerkelijk te laten participeren, geven het dagelijks bestuur en de verschillende fracties niet thuis.
Keer op keer moeten wij constateren dat er in stadsdeel centrum geen sprake is van werkelijke burgerparticipatie. Een paar voorbeelden:
- Droog / Groenburgwal – Staalstraat: Tegen de wens van de bewoners in is het initiatief van de firma Droog voor horeca in deze woonbuurt goedgekeurd.
- Overloopplantsoen: Het dagelijks bestuur sloot met de pandeigenaar een overeenkomst waarbij alle suggesties van de bewoners werden genegeerd.
- Eilandenboulevard: Het uitstekende alternatieve plan van de boot- en walbewoners en ondernemers heeft er niet toe geleid dat zij mee konden praten of dat hun ideen zijn overgenomen.
- Overlast verbouwing UvA Roeterstraat: Het stadsdeel heeft de bewoners te laat serieus genomen waardoor zij zich genoodzaakt zagen naar de rechter te stappen
- Steiger Hermitage: Tegen de wil van de bewoners moesten er drie woonboten verdwijnen uit het gebied en zijn er twee verplaatst.
- Edison-theater: Buiten medeweten van de buurtbewoners werd met een ontwikkelaar een akkoord gesloten over de afbraak van het voormalige Edison-theater op de Elandsgracht en de vestiging op die plek van een driesterrenhotel; protesten tijdens een later opengestelde "inspraak" werden zonder veel omhaal terzijde gelegd.
- Het afsluiten van de Herenstraat ten behoeve van terrassen gebeurt tegen de wil van de bewoners en zonder de bewoners te raadplegen.
- Het Eilandenoverleg voelt zich op geen enkele manier betrokken bij de invulling van de Oosterkerk.
Voor zover wij konden nagaan wordt er bij projecten in de openbare ruimte zoals bij herprofileringen en herinrichtingen (Palmgracht, Bloemgracht, Oostenburgerbuurt en de groenstrook op de Kadijken) naar bewoners geluisterd. Deze participatie vindt plaats binnen de gebiedsgerichte aanpak van het stadsdeel. De vraag is echter of dit gebeurt op grond van de lopende exercitie van de raad: "projecten burgerparticipatie". Bovendien richt gebiedsgerichte aanpak zich niet op het betrekken van bewoners in een vroeg stadium bij beleid en plannen die hen aangaan.
Ondanks het feit dat de motie over de patroonbestrating in de Antoniesbreestraat van SP en VVD met de kleinst mogelijke meerderheid is aangenomen hebben de bedroevende uitspraken over burgerparticipatie, gedaan in de raadsvergadering van 31 januari 2012 de SP ten zeerste geschokt.
Enkele uitspraken van deze vergadering naar aanleiding van het bewonersinitiatief om de Antoniesbreestraat een patroonbestrating te geven:
De Stadsdeelvoorzitter:
- "Ik voel er geen fluit voor"
Raadsleden:
- "Burgerparticipatie wil niet zeggen dat bewoners automatisch hun zin krijgen"
- "Mijn fractie hanteert in deze het politiek beoordelingskader en daarin weegt het HIOR en het standpunt van het dagelijks bestuur zwaarder dan mogelijk andere stedenbouwkundige argumenten van anderen."
- "De Antoniesbreestraat is niet alleen van de direct omwonenden, maar ook van alle binnenstadbewoners, van alle Amsterdammers, van alle Nederlanders en van alle mensen die vanuit het buitenland hierheen komen".
In de commissievergadering Openbare Ruimte en Verkeer van 6 maart deed de stadsdeelvoorzitter de onthutsende uitspraak dat ze niet van plan is de motie uit te voeren en dat de door de bewoners gewenste patroonbestrating er dus niet komt.
Deze uitspraken laten zien hoe er bij het dagelijks bestuur en vele raadsleden werkelijk gedacht wordt over burgerparticipatie: Bewoners mogen wel met plannen komen en deze uitwerken; er wordt welwillend naar de bewoner geluisterd, leuk voor de mensen. Maar omdat het bestuur en de raadsleden (in de woorden van een bestuurslid:) "beleidsafwegingen" moeten maken, weten zij het per definitie kennelijk altijd beter dan de meest betrokken buurtbewoners en bepalen zij uiteindelijk wat goed is voor het volk. Wat de betrokken burgers daar ook van mogen vinden, deert hen niet.
Dit is de arrogantie van de macht.
Nelly Duijndam
Frans Icke
Femke Reudler Talsma
Bart Uitdenbogaart
Marga Reus