h
Verkiezingsprogramma 2014-2018

7. Laat ondernemers ondernemen

Ondernemers kunnen vaak goed voor zichzelf zorgen. Zij zien kansen als eerste en zijn het fundament van onze economische activiteiten. Het laatste waaraan ondernemers, zeker in tijden van crisis, behoefte hebben is een gemeente die hen voor de voeten loopt. De SP heeft er al voor gezorgd dat arme ondernemers kwijtschelding kunnen aanvragen voor lokale lasten. Maar de stad kan nog meer doen om de ondernemers de ruimte te geven.

Belangrijke pijlers voor een goed ondernemersklimaat zijn:

Geef ondernemers ruimte: weg met de bureaucratie
  • Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen moet ook mogelijk worden voor ondernemers met enig bedrijfsvermogen. Deze kwijtschelding moet ook gaan gelden voor de waterschapsbelasting.
  • In heel Amsterdam moeten voor ondernemers gelijke procedures en regels gelden. Er komt één loket waar ondernemers voor alle vergunningen en hulpvragen terecht kunnen.
  • Er komt een gemeentebrede compensatieregeling om ondernemers beter te beschermen en zo nodig (gedeeltelijk) schadeloos te stellen als zij overlast ondervinden van renovaties door verhuurders of infrastructurele projecten van de gemeente. Bij vertraging in een bouwproject wordt de daardoor veroorzaakte schade voor ondernemers verhaald op de aannemer. Alks kleine ondernemingen serieus in de problemen komen door gebrek aan inkomsten tijdens de werkzaamheden zouden ze met een degelijk ondernemingsplan gebruik moeten kunnen maken van een renteloze lening van de gemeente.
  • Ondernemers die voor hun werk afhankelijk zijn van hun auto en door de hele stad werken, kunnen een parkeervergunning aanvragen voor heel Amsterdam.
  • De gemeente gaat sneller duidelijkheid geven over het verstrekken van subsidies, zodat er ook tijd is om evenementen te organiseren. Bij evenementen neemt de gemeente duidelijker haar eigen taken zoals reiniging en veiligheid op zich en geeft zij binnen maatschappelijke randvoorwaarden ondernemers de ruimte om te ondernemen.
Gezamenlijk ondernemen: de gemeente helpt
  • Buurtactiviteiten en -projecten worden aan kleine ondernemers uit de buurt gegund. Aanbestedingen worden opgeknipt zodat kleinere bedrijven meer kans krijgen om mee te dingen.
  • Kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) met een laag inkomen wordt een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering aangeboden via het verzekeringsbedrijf van de gemeente (VGA), met een ruime dekking en een acceptatieplicht. Leegstaande gebouwen worden waar mogelijk geschikt gemaakt voor gebruik door kleine ondernemers en zzp’ers.
  • Zolang er landelijk geen ‘bedrijfsruimtenwaarderingsstelsel’ – vergelijkbaar met het stelsel voor sociale huurwoningen – is, moet de gemeente afspraken maken met de woningcorporaties over maximale huurprijzen voor bedrijfspanden. Ook moet bij het aflopen van het huurcontract, de zittende ondernemer als eerste recht krijgen op het verlengen van zijn huurcontract, tegen vergelijkbare voorwaarden. Er worden geen kortingen gegeven aan grote winkelketens.
  • Leegstaande winkelpanden zijn slecht voor de uitstraling en de leefbaarheid van een buurt. Leegstand kan voor een negatieve spiraal zorgen in een (klein) winkelcentrum of winkelstraat. Door bijvoorbeeld de bestemming van een pand te wijzigen of te verruimen en/of door actief op zoek te gaan naar nieuwe functies (broedplaatsen, startende ondernemers) kan leegstand bestreden worden.
  • Ondernemers die stageplaatsen aanbieden, krijgen korting op gemeentelijke lasten.
  • Er komt een waarborgfonds voor ondernemers. De gemeente schiet de schade die verhaald moet worden op daders van winkeldiefstal voor aan de ondernemer en gaat dan zelf het geld bij de dader innen. Een kleine ondernemer is hier zelf niet toe in staat.
  • Overbodige bureaucratie wordt zoveel mogelijk teruggedrongen. We starten met een Paarse Krokodillenbrigade, waarin Amsterdamse ondernemers, winkeliers en bewoners tijdelijk zitting hebben (rouleren). Zij maken een overzicht van overbodige en tijdrovende bureaucratische procedures. Daar gaat waar mogelijk het mes in. Er wordt ook een permanent meldpunt geopend voor overbodige regeloverlast. Deze meldingen worden maandelijks voorgelegd aan de gemeenteraad met voorstellen tot afschaffing of aanpassing van regels.

U bent hier