h

Hup woonprotest!

9 november 2021

Hup woonprotest!

Foto: SP

Dit najaar gebeurde er iets belangrijks en bijzonders. Voor het eerst sinds de jaren 1980 werd er grootschalig gedemonstreerd voor goed en betaalbaar wonen. Ik demonstreerde vol enthousiasme mee. Het is namelijk ontzettend hard nodig dat er wat gedaan wordt aan de wooncrisis waar we nu in zitten. De wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld 13 jaar, voor veel mensen zelfs nog veel langer. Het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ook al zijn er sinds 2014 ruim 50.000 huizen bijgekomen, toch zijn de prijzen extreem gestegen. 89% van het aanbod op Funda is nu duurder dan 325.000. Het was ontzettend goed dat er zoveel mensen in het Westerpark opstonden en gezamenlijk streden voor het aanpakken van de wooncrisis.

Deze opinie van SP-wethouder wonen Jakob Wedemeijer verscheen in de MUG. 

Een tijdje na de demonstratie ben ik benoemd als wethouder Wonen en Bouwen in Amsterdam. Een hele eer. Maar ook een kans om mee te helpen om de wooncrisis tegen te gaan. Ik ga daarvoor de komende maanden in elk geval aan de slag met de volgende twee dingen.

Allereerst ben ik bezig met het invoeren van een zelfwoonplicht waarmee we huizen uit de handen kunnen houden van het grote geld. Nu worden huizen te vaak opgekocht door beleggers om vervolgens voor hoge prijzen te verhuren. Ik wil de regel die zegt dat als je een huis koopt, je er ook zelf

gaat wonen, zo snel mogelijk invoeren. Zo gaan we prijsopdrijving door beleggers tegen. Als tweede wil ik snel het door mijn voorganger ingestelde onderzoek afronden naar wat er mogelijk is rondom het opkopen van corporatiewoningen. Helaas zijn corporaties door de verhuurderheffing van het rijk gedwongen om huizen te verkopen. Het lijkt me goed om snel te kijken wat er mogelijk is als de gemeente daar op de een of andere manier tussen gaat zitten, en huizen kan beschermen voor de betaalbare voorraad.

Dit zijn twee belangrijke maatregelen die raken aan waar het in de kern misgaat rondom wonen, namelijk de toenemende invloed van de markt en het grote geld. Met alleen huizen bijbouwen kom je er niet, je moet ook wat aan de prijzen in de bestaande voorraad doen.

Maar we moeten ook beseffen dat Amsterdam wat het woonbeleid betreft geen eiland is. Veel belangrijke beslissingen worden in Den Haag genomen. De onderhandelende partijen in Den Haag voor een nieuwe regering zijn nu aan zet om vergaande maatregelen te nemen om de wooncrisis op te lossen. Één van de belangrijkste dingen om te regelen is dat de verhuurderheffing helemaal van tafel moet. Het is niet uit te leggen dat juist verhuurders van betaalbare woningen een hele hoge extra belasting moeten betalen. Een andere hoognodige maatregel is het beperken van de huurprijzen in de vrije sector. Als een huurder van een particuliere huurwoning verhuist, mag de eigenaar de huur zo hoog maken als hij wil, en verdwijnt de woning meteen naar het onbetaalbare segment. Dat moet veranderen.

Ik hoop van harte dat Den Haag hiervoor in actie komt. Het Woonprotest heeft  goed laten zien dat het land hierom schreeuwt. De acties gaan nu door in andere grote steden. Een antwoord uit de Haagse politiek is nodig. En als dat er niet komt, moeten we weer opnieuw de straat op voor een nóg groter Woonprotest. Ik zal daarbij zijn. U ook?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier