h

Generaal pardon voor vluchtelingen

14 september 2006

Generaal pardon voor vluchtelingen

Onder dit motto doen Amsterdamse SP'ers vandaag mee aan de Nacht van de Vervanging. Vluchtelingen die al jarenlang op een verblijfsstatus wachten logeren een nachtje bij de raadsleden. Met deze actie wordt voor de zoveelste keer een oproep gedaan voor een generaal pardon voor de groep vluchtelingen die al jaren wachten op een verblijfsvergunning. De nacht van de vervaning wordt georganiseerd door ASKV Amsterdam.

De SP pleit al jaren voor een generaal pardon. Het vluchtelingenbeleid is hardvochtig en inhumaan, het kabinet zou zich moeten schamen. Behalve de groep waarvoor een generaal pardon moet komen pleit de SP voor betere opvang van vluchtelingen, de onmiddelijke beindiging van het oplsuiten van kinderen in gevangenissen en goede huisvesting voor vluchtelingen.

In het verkiezingsprogramma van de SP staat hierover:
Veel mensen die onder de oude vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, zijn al vele jaren hier. Een generaal pardon voor hen is op zijn plaats. Onze asielzoekerscentra zijn sober, op het inhumane af. Gezinnen moeten vaak een kamer delen met vreemden en de voorzieningen zijn zeker voor kinderen erg mager. Jarenlang gedwongen nietsdoen kan leiden tot stress en psychische problemen. De soms slechte behandeling van asielzoekers heeft geleid tot terechte internationale kritiek. Een goede behandeling van asielzoekers is een vereiste voor een democratische rechtsstaat. Zij moeten niet worden bewaard op zogenoemde 'bajesboten'.

Naast de raadsleden Sadet Karabulut en Hans Bakker doen ook de deelraadsleden Helmie Bijleveld (Zeeburg), Evert Hartog (Zuidoost) en Jeroen Bronswijk (Oost) mee aan de actie. Het programma begint om 18.00 uur op het stadhuis en naast de vluchtelingen zijn ook aanwezig Ed van Thijn, Jan Mulder, Samira Abbos, Hanneke Groenteman, Lydia Rood en Mohamed Benzakour. Rond 21.00 uur vertrekken de raadsleden met hun gasten naar huis. De actie wordt vrijdagochtend afgesloten met een gezamenlijk ontbijt in de Mozes en Aaronkerk.

U bent hier