h

Huurders Ymere willen beter onderhoud

3 januari 2013

Huurders Ymere willen beter onderhoud

De SP roept Ymere op om vooral niet te bezuinigen op het onderhoud van woningen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "In een maand tijd heeft het meldpunt van de SP over Ymere meer dan 500 klachten opgeleverd. Huurders zijn vooral ontevreden over hoe de corporatie omgaat met reparatieverzoeken en onderhoud. Wij zijn bang dat Ymere hier nog verder op wil bezuinigen nu corporaties op zoek zijn naar geld om de verhuurdersbelasting van VVD en PvdA te betalen."

Woningcorporaties zitten momenteel in zwaar weer en nu wil het nieuwe kabinet dat ze 2 miljard per jaar aan heffing gaan betalen. De corporaties hebben aangeven hierdoor flink te moeten bezuinigen op onderhoud en renovatie van hun bezit. Voor Ymere zal deze bezuiniging zeker een flinke dobber worden aangezien ze onlangs onder verscherpt toezicht zijn gesteld van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting vanwege zorgen over de financiëe continuteit van deze organisatie. Daarnaast merkte dit Fonds ook al op dat er opvallend veel klachten van huurders nog in behandeling zijn bij Ymere. Dit blijkt nu ook uit het SP-meldpunt.

Ivens: "Wij hebben een brief aan Ymere gestuurd om ze op de hoogte te brengen van de uitkomsten van ons meldpunt en ze daarbij verzocht niet op onderhoud te bezuinigen. Ruim 80% van de melders geeft aan dat Ymere slecht reageert op klachten. Velen laten ons weten dat het lang duurt voordat reparatieverzoeken worden uitgevoerd. Onze conclusie is dat Ymere al door de bodem is gezakt als het gaat om het onderhoud van hun bezit. De meeste huurders betalen netjes hun huur en horen daarvoor in een huis te kunnen wonen van fatsoenlijke kwaliteit."

De SP roept het stadsbestuur op om de kwaliteit van de Amsterdamse woningen goed in de gaten te houden. Ivens: "Ik neem aan dat de corporaties de woningen niet echt zullen laten verkrotten. Maar in veel woningen is de ventilatie slecht, de isolatie niet optimaal en zijn geisers bijvoorbeeld verouderd. Hierdoor lopen de bewoners serieuze gezondheidsrisicio's die kunnen toenemen door deze bezuinigingen. De gemeente moet de kwaliteit van de woningen intensief gaan handhaven om drama's te voorkomen."

Huurders en woningzoekenden kunnen nog steeds hun mening over Ymere kwijt op het meldpunt.

U bent hier