h

Einde aan idiote directeurencarroussel (update)

2 juli 2013

Einde aan idiote directeurencarroussel (update)

(oorspronkelijk bericht 28 juni 2013) Volgens SP-duoraadslid Peter Kwint moet de gemeente een eind maken aan de zogenaamde directeurencarrousel, die directeuren van gemeentelijke diensten elke vijf jaar van functie laat veranderen. Verantwoordelijk wethouder Van der Burg wil de carrousel nu geleidelijk afbouwen. Kwint: "Het systeem slaat als een tang op een varken. Goede directeuren moeten weg naar een andere dienst, en slechte directeuren worden voor hun gebrek aan presteren beloond met een andere post. Wat ons betreft maakt de wethouder daar meteen een einde aan."

Volgens Kwint biedt de reorganisatie van de gemeente kans om van niet functionerende directeuren af te komen. "Het aantal diensten wordt fors ingeperkt. Ik wil voorkomen dat deze directeuren allemaal een onduidelijke functie krijgen, waarbij ze een stuk minder verantwoordelijkheid krijgen, maar nog steeds heel veel betaald krijgen." Kwint noemt het voorbeeld van topambtenaar Jos Maessen die in opspraak kwam omdat hij personeel uitschold en intimideerde. "Die wordt gewoon naar een andere dienst gekatapulteerd, behoudt zijn directeursfunctie, maar krijgt een tweede directeur naast zich. Zo krijg je dus alleen maar meer duurbetaalde ambtenaren. Als je niet functioneert, moet je weg. Zo simpel is dat."

Directeuren van Amsterdamse diensten rouleren; om de vijf jaar gaan ze als directeur bij een andere gemeentelijke dienst aan de gang. Het rouleren werd in de jaren '90 ingesteld om de macht van de gemeentelijke diensten te breken. De SP vindt het begrijpelijk dat de gemeente de grip van de wethouders op de diensten heeft willen versterken. Kwint: "Maar dit medicijn is bijna erger dan de kwaal. Een goede topambtenaar moet niet weg bij zijn dienst, een slechte ambtenaar moet je niet belonen met een nieuwe functie."

Al jaren pleit de SP voor het afschaffen van de directeurencarrousel. Kwint: "In 2009 gaven we al aan dat het functioneren van een directeur net als bij elke andere medewerker beoordeeld moet worden. Het is bizar dat goed functionerende directeuren hun dienst na vijf jaar moeten verlaten en dat slecht functionerende directeuren gewoon binnen de gemeente mogen blijven werken. Dat is twee keer slecht voor de gemeente. Laten we bij deze reorganisatie, waardoor er veel minder directeuren nodig zijn, er eindelijk voor kiezen om de goede directeuren te behouden en de overige een andere passende functie -met dito salaris- dan wel ontslag te geven."

Update 2 juli 2013
Ondertussen is bekend dat de gemeente het SP-voorstel overneemt en dat de directeurencarroussel wordt afgeschaft. Kwint: "Het is goed nieuws dat er een einde komt aan dit idiote systeem dat goede directeuren schaadt en slechte directeuren beschermt." Wel zal de SP kritisch volgen hoe wethouder Van Der Burg de carroussel aan gaat pakken. "Door de bezuinigingen en een compleet andere inrichting van de gemeente worden veel diensten samengevoegd. Wij willen niet dat de uitgerangeerde directeuren straks tot hun pensioen uit een raam staren, maar wel hun forse salaris houden. Zeker niet in een tijd waar veel medewerkers van de gemeente moeten vrezen voor hun baan."

U bent hier