h

Gouden handdrukken Rochdale buitensporig hoog (update)

4 september 2014

Gouden handdrukken Rochdale buitensporig hoog (update)

(oorspronkelijk bericht 9 juli 2014) De SP vindt de gouden handdrukken van 4,5 miljoen bij woningcorporatie Rochdale buitensporig hoog. SP-raadslid Erik Flentge: “Ik ben hier echt verontwaardigd over. Het geeft geen pas dat steeds meer huurders in financiële nood zitten, en er tegelijkertijd miljoenen wordt uitgekeerd aan oud-medewerkers. Ik snap niet hoe zoiets kan.”

Vandaag werd bekend dat de Rochdale afgelopen jaar zo’n 4,5 miljoen euro aan ontslagvergoedingen heeft uitgekeerd aan 65 medewerkers. Zo’n anderhalf miljoen daarvan kwam terecht bij vijf personen. Zij streken gouden handdrukken op van 248.000 tot 364.000 euro. Met zo’n 40.000 huurders betekent dit dat elke huurder 112 euro meebetaalt aan de ontslagpremies. 

Door de verhuurderheffing van de regering moeten veel corporaties personeel ontslaan en de huren fors verhogen. Flentge: “Ik snap dat als iemand zijn baan kwijt raakt, dat er een goed sociaal plan moet zijn. Daar hoor meestal ook een ontslagvergoeding bij. Maar 364.000 euro is natuurlijk buiten elke proportie. Juist nu de lasten voor huurders zo hoog oplopen. En juist op het moment dat bij de parlementaire enquête duidelijk wordt waar zulke hoge beloningen toe hebben geleid.”

De SP heeft de kwestie via schriftelijke vragen aan de orde gesteld bij het stadsbestuur.

Update 4 september 2014

Niet alleen bij Rochdale, maar bij meer Amsterdamse woningcorporaties zijn er enorm hoge ontslagpremies betaald. Soms lopen deze op tot ruim €300.000. SP-raadslid Erik Flentge: "Dit is te gek voor woorden. In een tijd dat de huren de pan uitrijzen en Amsterdamse huurders niet of nauwelijks nog rondkomen. Goed dat zij schoon schip maken, maar bizar dat dit zoveel kost. Het blijkt volgens de wet te mogen, omdat zij geen 'topfunctionaris' zouden zijn. Hoe is het mogelijk dat je dan zoveel geld meekrijgt, vraag ik me dan af. Dit is een enorme maas in de wet. Die zal zo snel mogelijk gedicht moeten worden. De Tweede Kamer is nu aan zet." SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak gaat de minister volgende week oproepen deze maas in de wet op korte termijn te dichten zodat er een einde kan worden gemaakt aan de torenhoge premies.

U bent hier