h

Pak leegstand Bierens de Haanbuurt aan (update)

29 oktober 2014

Pak leegstand Bierens de Haanbuurt aan (update)

(oorspronkelijk bericht 15-9-2014) De SP wil dat Ymere snel de leegstand in de Bierens de Haanbuurt in Geuzenveld aanpakt. SP-raadslid Erik Flentge: “Sommige huizen staan al jarenlang leeg. Ymere is een woningcorporatie, geen leegstandscorporatie. Ymere moet de huizen snel weer bewoonbaar maken. Dat is niet alleen nodig vanwege de woningnood, ook de buurt gaat er daardoor op vooruit.”

De SP vroeg eerder dit jaar al aandacht voor de leegstand met een posteractie. Terwijl Ymere in Osdorp bij een vergelijkbaar huizenblok wel actie ondernam, bleef het helaas stil in deze buurt in Geuzenveld. Maar toen vorige week een aantal woningen werd gekraakt, was Ymere er snel bij om andere leegstaande huizen te barricaderen met grote metalen platen.

Flentge: “Het is bizar dat Ymere al tijdenlang geen moeite heeft gedaan om de panden bewoonbaar te maken. En nu er een paar huizen zijn gekraakt kunnen ze wel binnen de kortste keren alarminstallaties aanleggen en met grote metalen platen de deuren barricaderen. Dan is Ymere even vergeten waartoe ze op aarde zijn, namelijk het verhuren van goede en betaalbare huizen. Ik hoop dat de corporatie deze fout snel kan rechtzetten. In het coalitieakkoord staat dat leegstaande corporatiehuizen in de toekomst na een half jaar terug moeten in de verhuur, hier staan er al sommige huizen zeven jaar leeg. Tijd om er wat aan te doen: de huizen moeten weer bewoonbaar worden gemaakt. Ik roep de wethouder op om Ymere daarbij op de goede weg te helpen.”

Update 29-10-2014

Op verzoek van de SP is het college in gesprek gegaan met Ymere over de leegstaande huizen. De corporatie heeft gezegd eind oktober te starten met werkzaamheden aan al hun woningen in de Bierens de Haanbuurt. Zo kunnen de woningen die nu leeg staan zo snel mogelijk weer worden bewoond. Ymere gaat proberen woningen al tijdens de opknapbeurt te koop te zetten. Als de woningen niet binnen drie maanden zijn verkocht, gaat Ymere ze verhuren. SP-raadslid Erik Flentge: “Goed dat Ymere de woningen weer bewoonbaar gaat maken. En complimenten voor Ymere dat ze zich niet blindstaren op verkoop, en denken aan verhuur. De leegstand heeft veel te lang geduurd. Als de woningen weer bewoonbaar worden is dat goed voor de buurt en bovendien een stapje vooruit in de strijd tegen woningnood.”   

U bent hier