h

Schrap regels die duurzaamheid in de weg zitten

18 maart 2015

Schrap regels die duurzaamheid in de weg zitten

D66, SP en VVD hebben een plan ingediend om regels te schrappen die het opwekken van duurzame energie en hergebruik van oude materialen in de weg zitten. SP-raadslid Tiers Bakker: “Sommige regels zijn achterhaald en stammen uit een tijd dat er bijvoorbeeld nauwelijks werd gewerkt met zonne-energie of biogas. Het is hoog tijd dat we zulk soort regeltjes schrappen, zodat we meer werk kunnen maken van hergebruik en groene energie.”

Zowel op het gebied van duurzame energie als op het gebied van hergebruik is een lijst van tien ‘vieze regeltjes’ opgesteld met regels die meer kwaad dan goed doen. Zo moet een groep bewoners die gezamenlijk energie willen opwekken, maar van wie de postcodecijfers verschillen, dubbele administratieve lasten betalen. Een ander voorbeeld is dat het verplicht is om te betalen voor een aansluiting op het riool, ook al kun je je eigen afvalwater zuiveren.

Wat D66, SP en VVD betreft worden de lokale regels nog eens goed doorgelicht en wordt gekeken wat er afgeschaft kan worden. Bakker: “Regels zijn een middel om ervoor te zorgen dat het geen puinhoop wordt. Maar als ze achterhaald zijn, en als blijkt dat juist het averechtse effect hebben dan moet je er kritisch naar kijken. Dit is een mooie manier om duurzame initiatieven meer ruimte en kansen te geven.”

U bent hier