h

Onderzoek veiligheid Eritrese vluchtelingen

13 januari 2016

Onderzoek veiligheid Eritrese vluchtelingen

SP-fractievoorzitter Daniël Peters wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van Eritrese vluchtelingen in Amsterdam. Aanleiding is het bericht dat twintig Eritrese jonge vrouwen zwanger zijn geraakt na bezoek aan de Eritrese kerk in Rotterdam, waarbij er vermoedens zijn van misbruik. Peters: “Ik maak me hier grote zorgen over. Deze vrouwen vluchten uit de ellende in Eritrea. Dan mogen ze niet ook hier slachtoffer worden van uitbuiting en misbruik.”

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat ruim 20 Eritrese asielzoekers uit de opvang in Oranje zwanger zijn geraakt na bezoeken aan de Eritrees-Orthodoxe kerk in Rotterdam. Er zijn vermoedens van misbruik en er vindt nu een politieonderzoek plaats. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft Eritrese alleenstaande minderjarigen verboden de kerk nog te bezoeken.

Peters: “Ook in de Amsterdamse noodopvang zitten veel Eritreërs. Het lijkt me goed als het stadsbestuur er dieper induikt wat hun situatie is en of ze bijvoorbeeld ook naar die kerk zijn geweest. Bovendien is dit niet de eerste keer dat Eritreërs in Nederland achtervolgd worden door problemen. Daarom wil ik dat onderzocht wordt hoe Eritreërs in Nederland terecht komen, zodat we weten wat we moeten doen om hier hun veiligheid te garanderen.”

U bent hier