h

Stadsbestuur onderzoekt verruiming regeling woningaanpassingen

30 juni 2017

Stadsbestuur onderzoekt verruiming regeling woningaanpassingen

Foto: Nynke Vissia

Op voorstel van GroenLinks, SP, D66, PvdA en PvdO gaat het stadsbestuur bekijken of het mogelijk is de regeling voor WMO-aanpassingen in huis te verruimen. De partijen hopen dat door een aanpassing in de regels meer mensen in hun eigen huis en buurt kunnen blijven wonen, en de wachtlijst voor (rolstoel)toegankelijke woningen korter wordt. 

Mensen met fysieke beperkingen kunnen bij de gemeente een aanvraag doen voor woningaanpassingen. Dat gaat bijvoorbeeld om een speciaal aanrecht in de keuken, een aangepast toilet, of een traplift. Als de aanpassingen boven een bepaald bedrag uitkomen wil de gemeente liever dat mensen gaan verhuizen. De gemeente keurt aanvragen voor woningaanpassingen pas goed als mensen niet binnen drie jaar een geschikt huis hebben kunnen vinden. 

SP-raadslid Nelly Duijndam: “Het is al behoorlijk naar als je te maken krijgt met fysieke beperkingen. Maar het is nog vervelender als je ook nog je vertrouwde buurt uit moet doordat je huis niet goed toegankelijk is. Want veel mensen hebben juist in hun buurt mensen wonen op wie ze kunnen rekenen. Het is mooi dat het stadsbestuur gaat kijken naar de mogelijkheid en haalbaarheid van een meer ruimhartige toekenning van WMO-aanpassingen.”

GroenLinks raadslid Femke Roosma: "We moeten er voor zorgen dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, in de buurt waar zij zich prettig voelen en waar hun sociaal netwerk is. Regels van de gemeente mogen dat niet belemmeren."

 

U bent hier