h

Feestelijke onthulling beeld Martin Luther King

6 juli 2020

Feestelijke onthulling beeld Martin Luther King

Foto: SP

Het bronzen beeld van Martin Luther King dat in januari plotseling opdook in het Martin Luther Kingpark is gisteren feestelijk onthuld.  Zo'n honderd belangstellende verzamelden zich om de onthulling van het beeld, gemaakt door kunstenares Airco Caravan, bij te wonen. SP-raadslid Tiers Bakker, een van de sprekers bij de onthulling: “Het beeld van King schept ruimte om kritiek te hebben en het herinnert ons eraan dat ook in Nederland nog veel werk te verzetten is, waar het gaat om het bestrijden van racisme.”

Feestelijke middag
De onthulling werd onder andere opgeluisterd door speeches van SP-Kamerlid Sadet Karabulut, kunstenares Patricia Kaersenhout en bijzonder, Harcourt Klinefelter. Klinefelter was de perschef van dominee King. Klinefelter hield als strijdmakker van King een inspirerend verhaal over de nog altijd actuele strijd tegen onrecht en racisme. Aan Klinefelter viel de eer te beurt om het beeld, geholpen door enkele jonge Amsterdammertjes, te onthullen. Muzikale bijdragen werden onder meer verzorgd door spoken word artist Babs Gons en cellist Vincent de Lange.  Al met al was het een zeer geslaagde en feestelijke middag.

Foto: SP

Toen het beeld van Martin Luther King in januari opdook in het naar de voorman van de burgerrechtenbeweging vernoemde park, was het nog onduidelijk of het beeld mocht blijven staan. Na vragen van de SP werd in juni bekend dat het beeld mag blijven. Bakker:  “Alle lof voor kunstenares Airco Caravan,  die zich niet heeft laten weerhouden door bureaucratie,  maar naar de wens van omwonenden een mooi beeld van King aan het park geschonken heeft. De huidige protesten tegen racisme laten zien hoe belangrijk het is en blijft om ons in de strijd tegen racisme te laten inspireren door King en zijn burgerrechtenbeweging.”

U bent hier