SP start onderzoek naar sociaal Amsterdam
SP start onderzoek naar sociaal Amsterdam
De SP start een onderzoek onder de Amsterdammers naar de sociale staat van onze stad. Regelmatig komen er bij de SP klachten binnen over de stroperigheid van de Dienst Werk en Inkomen, over de nutteloosheid van rentegratietrajecten en over de ontoegankelijkheid van armoederegelingen. Voor de SP een aanleiding om een grootschalig onderzoek te houden. Wat zijn de ervaringen met de dienstverlening, de rentegratie, de armoederegelingen en kan het anders en beter? Kortom, hoe sociaal is Amsterdam? De aftrap van deze grote actie vindt a.s. zaterdag 23 september plaats om 11.30 uur op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.
Sinds 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) van kracht. De WWB heeft de oude bijstandswet vervangen en is erop gericht zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Invoering van de wet is gepaard gegaan met een miljoenenbezuiniging en strengere regels. Tegelijk met de invoering van de WWB zijn veel zaken die voorheen door het Rijk geregeld werden, overgeheveld naar de gemeente. In de gemeente Amsterdam voert de Dienst Werk en Inkomen (DWI) de WWB uit. De DWI is ook belast met de uitvoering van rentegratietrajecten, bijzondere bijstand en andere sociale voorzieningen voor minima.
Bij de SP komen regelmatig klachten binnen over de Dienst Werk en Inkomen en de rentegratietrajecten. De uitvoering van de WWB in Amsterdam lijkt helemaal niet goed te gaan. Kenmerkend is dat het aantal Amsterdammers dat uit huis wordt gezet of bij wie gas en licht wordt afgesloten, de afgelopen jaren flink is gegroeid. Een en ander is aanleiding voor de SP om een uitgebreide enqute te houden om van de Amsterdammer zelf te horen wat zijn/haar ervaringen zijn met gemeentelijke regelingen en diensten, rentegratietrajecten en armoede.
De aftrap is aanstaande zaterdag, 11.30 uur op het Anton de Komplein in Zuidoost. De eerste resultaten van het onderzoek zullen in november worden gepresenteerd.
- Zie ook:
- Nieuws