Voor de mensen, niet de markt
Er is genoeg voor iedereen
Alleen... het is niet goed verdeeld. Amsterdam is een rijke stad, rijk aan kansen en mogelijkheden, rijk aan cultuur en goed onderwijs. Toch kunnen er in die mooie stad twee kinderen op dezelfde dag worden geboren met een volkomen verschillend toekomstperspectief: kansrijk in de Apollobuurt, kansarm in de Dichtersbuurt. Twee kinderen die elkaar bovendien niet of nauwelijks kennen en niet of nauwelijks tegenkomen. De SP legt zich niet neer bij die verschillen.
Als socialisten constateren we bovendien dat mensen met weinig geld en weinig opleiding het moeilijker hebben in de kapitalistische kennismaatschappij dan mensen met veel geld en veel opleiding.
De SP vindt dat de overheid moet zorgen voor eerlijke kansen omdat niemand anders dat doet. Ook in Amsterdam strijden we daarom voor gelijkwaardigheid en solidariteit om de kloof te dichten tussen de kleine portemonnee en het grote vermogen, tussen laagopgeleid en hoogopgeleid, tussen kansarm en kansrijk.
We verruimen de groep mensen die recht heeft op minimavoorzieningen van de gemeente. Daarmee zijn de kleinere inkomens en werkende minima die nu tussen het wal en het schip vallen ook verzekerd van bijvoorbeeld een gratis aanvullende ziektekostenverzekering, gratis hulp bij de dierenarts of gratis sport- en cultuurlessen voor de kinderen.
We gaan als gemeente respectvol om met uitkeringsgerechtigden. We bieden hun kansen voor ontwikkeling en uitstroom naar betaald werk in plaats van gedwongen participatie en opgelegd vrijwilligerswerk.
We creëren als gemeente extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ondersteunen ondernemers die hier een goede bijdrage aan leveren.
Kwetsbare jongeren verdienen een steun in de rug. We pakken schooluitval onder MBO’ers beter aan en bestrijden jeugdwerkloosheid. En regelen extra ondersteuning voor jongeren die opgroeien in minimagezinnen.
We investeren in extra gemeentelijke ondersteuning van het onderwijs. We bestrijden segregatie en eisen van scholen dat ze écht werk maken van gemengde klassen waar kansarme en kansrijke kinderen schouder aan schouder kunnen leren. We willen de vrijwillige ouderbijdrage maximeren op vijftig euro. We willen dat ouders meer te zeggen krijgen op school.
... en het kan
- De afgelopen raadsperiode heeft de SP ervoor gezorgd dat het recht op minimavoorzieningen is uitgebreid naar 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Hierdoor kunnen 15.000 extra huishoudens een beroep doen op regelingen ter bestrijding van armoede. In de komende periode breiden we dit uit naar 130 procent. Er komt ook aandacht voor jongeren die boven de 18 zijn en thuiswonen in een gezin met een laag inkomen. We investeren 5 miljoen in het verbeteren en uitbreiden van de schuldhulpverlening om te voorkomen dat mensen met schulden in de vernieling raken.
- Iedereen heeft recht op een baan. Daarom vergroten we Amsterdamse Werkbrigade van 500 naar 2.500 mensen. We treden hard op tegen arbeidsdiscriminatie. Ook helpen we mensen aan de slag die ooit in de fout zijn gegaan en geen verklaring omtrent gedrag krijgen.
- Werkloze jongeren worden intensief begeleid naar school of naar werk. Jongeren die zich niet melden maar volgens de informatie van de gemeente niet werken en niet naar school gaan, worden thuis opgezocht.
- We investeren in gratis taallessen voor jong en oud en breiden het aanbod in de wijken uit, zodat iedereen een plek vindt op de arbeidsmarkt in Amsterdam, waar je ook maar geboren bent. Daarbij komt ook het verwerven van digitale vaardigheden ruim aan bod.
- We zorgen voor een evenwichtige verdeling van leerlingen per klas door te werken met dubbele inschrijflijsten: één inschrijflijst voor kinderen die van huis uit minder kansen hebben en één inschrijflijst voor kinderen die van huis uit veel kansen hebben.
- Ook scholen worden beter gemengd. We bepleiten actief bij de schoolbesturen dat zij bijvoorbeeld werven onder andere doelgroepen en dat zij kinderen van ouders die zich gezamenlijk aanmelden met als doel de school te mengen voorrang te geven. We onderzoeken hoe we actief gemengde scholen kunnen belonen met extra investeringen in onderwijs en gebouwen.
- We maximeren op alle Amsterdamse basisscholen de vrijwillige ouderbijdrage tot hooguit 50 euro per kind per schooljaar. Bij leuke activiteiten houdt de school rekening met armere gezinnen zodat elk kind kan deelnemen aan vieringen en meegaat op schoolreisje.
- Er komt structureel extra geld en personeel beschikbaar voor basisscholen in achterstandsbuurten. Deze scholen kunnen het extra geld benutten voor bijvoorbeeld extra onderwijsassistenten, congiërges en intensieve taal- en rekenlessen.
- We pakken de problemen in het MBO zo snel mogelijk aan, bijvoorbeeld met extra vangnetconstructies voor studenten en no-nonsense coaches die verstand van zaken hebben en de beroepspraktijk goed kennen. Zij zijn de schakel tussen studenten, werkgevers, stagebegeleiders en de ROC’s.