Voor de mensen, niet de markt
Wat heb jij vandaag gedaan voor de stad?
We houden van onze spontane stad waar alles kan. Onze stad, waar de bewoners het voor het zeggen hebben. Alleen... dat is niet vrijblijvend. De SP wil een schone en veilige stad waar overtreding van regels, door bezoekers én Amsterdammers, wordt bestraft. De rommel die het massatoerisme geeft in de stad wordt opgeruimd, evenals de rommel die bewoners en bedrijven maken en de woonbuurten die wat verder van het centrum liggen.
We hoeven in Amsterdam niet de pleinen bezet te zien om bewoners de macht te geven die ze verdienen. Amsterdam is de stad van nieuwe bewegingen bestaande uit betrokken activisten in belangenverenigingen en sociale doe-het-zelvers in buurtkamers. Bewoners bepalen de koers over eigen stad en eigen omgeving en niet alleen in verkiezingstijd. Daarmee is onze stad van deze tijd.
Socialisme betekent power to the people. Vanuit de raad gaat de SP stevige allianties aan met actieve Amsterdammers die invloed uitoefenen in buurt, wijk, stadsdeel of de hele stad. We stimuleren bewoners die zelf het beheer doen van het buurthuis of de vereniging. We ondersteunen mensen die elkaar helpen, zoals mantelzorgers. We maken ruim baan voor bewoners die van Amsterdam een mooie groene stad willen maken, met stadsnatuur die rijker is dan het polderlandschap om ons heen.
We gaan afkicken van de internationaliseringsverslaving van cultuurbeleidsmakers en museumdirecteuren en ons actief inzetten voor de lokale kunst- en cultuursector in alle wijken van de stad. Onafhankelijke instellingen, zoals kleine galeries, podia en werkruimtes gerund door kunstenaars zelf, krijgen meer financiering voor vestiging en toegankelijkheid voor een breed publiek. De waarde van kunst voor Amsterdam is daarbij leidend, niet de prijs op de wereldmarkt.
Met de Amsterdamse Werkbrigade zorgen we voor fijne buurten met ruimte om te lopen, te spelen of op een bankje te hangen en een gesprek te voeren. Buurten voor jong en voor oud, of je nu te voet gaat of afhankelijk bent van wielen onder een fiets of rolstoel. Buurten waar bewoners zo trots op zijn dat ze zich er voor in willen zetten. Samen met corporaties wordt achterstallig onderhoud aan huizen aangepakt. De gemeente neemt daarbij meteen de wegen, pleinen en het groen mee.
We gaan investeren in buurteconomie vol diversiteit en zonder eenheidsworst, met bloeikansen voor kleine en sociale ondernemers en originele buurtwinkeliers. We stoppen het uitwringen van de binnenstad tot de laatste euro eruit valt. We beschouwen het midden- en kleinbedrijf als de motor van de economie, ook op buurtniveau. Dát soort bedrijven heten we welkom en ondersteunen we, niet de brievenbusfirma’s en belastingontwijkende multinationals op de Zuidas.
... en het kan
- Het stadsbestuur zoekt nauwe samenwerking met buurtactivisten, belangenverenigingen en actiegroeperingen. Beleid uit de centrale stad komt alleen tot stand als actieve Amsterdammers daarbij zijn betrokken.
- We maken het buurtreferendum mogelijk. Bewoners kunnen daarmee direct het beleid in hun buurt beïnvloeden.
- We trekken meer geld uit voor betaalbare atelierruimtes en talentontwikkeling in de wijk. We behouden en beschermen artistieke rafelranden en vrijplaatsen waar kunstenaars kunnen experimenteren.
- Belangrijke diensten en instellingen waar democratische controle van belang is, horen in handen te zijn van de overheid. Schiphol, het GVB, het Afvalenergiebedrijf en het Havenbedrijf worden niet geprivatiseerd.
- De gemeente neemt fors meer personeel in dienst om de openbare ruimte in alle buurten netjes en aantrekkelijk te houden. De Amsterdamse Werkbrigade, waar werkzoekenden aan de slag kunnen voor een salaris, krijgt extra mankracht om ook achterstallig onderhoud weg te werken. De werkbrigade krijgt voorrang bij het solliciteren op gerelateerde vacatures en functies waar ze al werkervaring op gedaan hebben.
- Het aantal gemeentelijke handhavers wordt uitgebreid om in alle buurten huisvuilovertredingen, horecaoverlast en onveiligheid aan te pakken. Handhavers gaan nauwer samenwerken en waar dat kan meer informatie uitwisselen met instanties als de politie, de brandweer, de arbeidsinspectie of de belastingdienst.
- Amsterdam kiest voluit voor het midden- en kleinbedrijf. We stimuleren de economie op buurtniveau en zorgen voor een gevarieerd winkelaanbod. We ondersteunen kleine ondernemers en sociale firma’s en maken ondernemen vanuit een uitkering makkelijker. De gemeente laat de werving van brexitbanken, multinationals en expats voortaan over aan het bedrijfsleven.
- We reguleren de toeristenindustrie en verdelen lusten en lasten beter over de stad. Er komt geen hotel meer bij. De toeristenbelasting wordt verdriedubbeld. We stoppen met ongein zoals paardenkoetsen, bierfietsen, hop-on-hop-offbussen en partysloepen. We stoppen met Amsterdam Marketing in de huidige vorm.