Voor de mensen, niet de markt
Voor een duurzame toekomst
Want de stad staat onder druk. Bewoners haken af omdat de macht van het grote geld kansloos en moedeloos maakt. De ontwikkelingen gaan ook veel te snel. Je knippert met je ogen en de stad is alweer onherkenbaar veranderd. We moeten een time-out nemen. Even pas op de plaats maken en bedenken hoe we als Amsterdam verder willen. Leefbaarheid en duurzaamheid kunnen we niet overlaten aan de markt.
Onze publieke voorzieningen worden door rechts beleid al jaren weggegeven aan de vrije markt. Maar de vrije markt heeft geen hart en ook geen kinderen.
Vastgoedspeculatie maakt het Amsterdamse woningaanbod schaars en onbetaalbaar. Megalomane miljoenenprojecten slokken het geld op voor fijnmazig openbaar vervoer in de wijk. En door de economische keuze voor fossiele brandstof is de lucht boven Amsterdam niet schoon genoeg.
Amsterdam is gebouwd op palen maar wordt gedragen door mensen. En mensen zijn niet van steen. We pakken de macht terug over onze publieke voorzieningen: onze huizen, onze bussen, trams en metro’s en ons energieverbruik. We bouwen niet wat de markt wil maar wat de Amsterdammers nodig hebben.
We gaan door met het ombouwen van bedrijventerreinen naar woonwijken. We bouwen niet wat de projectontwikkelaars willen maar wat wij als Amsterdammers nodig hebben. Minstens 40 procent van de nieuwbouwhuizen valt in de sociale sector, nog eens 40 procent is voor mensen met een middeninkomen. We houden de sociale huurvoorraad op peil en van hoge kwaliteit.
We kunnen het mensen niet kwalijk nemen dat ze in Amsterdam willen wonen. Onze stad is de mooiste stad op aarde, al zeggen we het zelf. Maar we gaan het met elkaar wel fijn houden. Amsterdammers met wortels in de wijk moeten zich thuis blijven voelen en niet opzij worden gezet voor tijdelijke bewoners die toch weer snel vertrekken naar een andere wereldstad. Daarom gaan we het voor gevestigde Amsterdammers makkelijker maken om in Amsterdam een woning te vinden, van koop tot sociale huur.
We gaan door met de harde aanpak van vakantieverhuur. Overnachtende bezoekers gaan via een hogere toeristenbelasting eerlijk meebetalen aan hun gebruik van publieke voorzieningen, zoals schoonmaak en onderhoud.
We gaan meer investeren in fijnmazig openbaar vervoer. We willen dat bus-, tram- en metrokaartjes goedkoper worden en de binnenstad autoluw. Dat is goed voor de bewoners en goed voor het klimaat.
Amsterdam wil voorop lopen in de strijd tegen klimaatverandering. En dat gaan we doen zonder dat de kleinste inkomens daarvoor de hoogste rekening krijgen gepresenteerd. Met de nieuwe Energiebrigade combineren we werkgelegenheid met klimaaturgentie.
... en het kan
- We blijven in hoog tempo huizen bouwen, waarvan minstens 40% is bestemd voor sociale huur. Elk jaar gaan 5000 nieuwbouwwoningen (sociale huur, middenhuur en koop) met voorrang naar Amsterdammers met minimaal 3 jaar stadsbinding. We willen dat thuiswonende kinderen meer kans krijgen op een sociale huurwoning in Amsterdam.
- Er worden in Amsterdam geen sociale huurwoningen verkocht. Als het nodig is koopt de gemeente sociale huurwoningen op. We willen minder wachttijd voor mensen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen.
- Amsterdam bindt de strijd aan tegen schimmelwoningen en krotvorming. Samen met corporaties starten we een duurzaam onderhoudsprogramma voor verwaarloosde huizen zodat alle Amsterdammers er warm en droog bij zitten.
- Vakantieverhuur via digitale platforms als Airbnb en Booking wordt nog meer aan banden gelegd. Amsterdam dringt bij het Rijk aan op een Wet op de vakantieverhuur zodat bepaalde stadsdelen kunnen worden afgeschermd tegen vakantieverhuur. De grens van maximaal 60 dagen verhuur wordt verlaagd naar maximaal 30 dagen. We gaan door met het beleid van strenge handhaving en regulering.
- We investeren in fijnmazig openbaar vervoer voor betere deur-tot-deurbereikbaarheid in de buitenste stadsdelen en in de wijken. Dit fonds wordt gefinancierd met de miljoenen euro’s die de gemeente bespaart door geen dure onrendabele ondergrondse parkeergarages te bouwen en met een OV-heffing voor bedrijven.
- We maken de centrumgebieden alleen toegankelijk voor auto’s van bewoners en bestemmingsverkeer, zoals aanvullend openbaar vervoer, hulpdiensten en taxi’s die actief zijn op de opstapmarkt.
- Wij weren scooters en overig gemotoriseerd verkeer van alle fietspaden om de veiligheid en gezondheid van fietsers te waarborgen. Amsterdam is een fietsstad.
- We gaan op korte termijn windmolens plaatsen op de uitgestrekte stukken stad bij de NDSM-werf en het Westelijk Havengebied.
- De Amsterdamse Werkbrigade wordt uitgebreid met een Energiebrigade voor de aanleg van duurzame zonnepanelen op ongebruikte daken. We helpen daarmee én meer mensen aan een baan én we voorzien de stad van groene energie. Op ongebruikte daken heffen we een duurzaamheidsbelasting.