h
Voor de mensen, niet de markt

We zorgen voor de stad en voor elkaar

Omdat ieder voor zich niet werkt. Na jaren waarin rechts Haags beleid heeft geleid tot verharding en individualisering van de samenleving is het tijd om naar elkaar om te kijken. 'Samen alleen' accepteren we niet meer. De SP gelooft in 'alleen samen'.

Waar we ook vandaan komen en hoe groot onze verschillen ook zijn, we zijn allemaal Amsterdammer. In onze gemoedelijke en barmhartige stad, waar we vreugde en verdriet met elkaar delen, past geen verharding en keiharde individualisering. De gemeente staat klaar voor iedereen die door de regering aan zijn lot wordt overgelaten of tot tweederangs burger wordt verklaard.

We geven om oudere en zieke stadgenoten en zoeken daarbij naar de menselijke maat, niet het verdienmodel. Daarom slopen we de marktwerking uit de thuiszorg. Amsterdam heeft 28 verschillende aanbieders voor Hulp bij het huishouden, en sommige directeuren verdienen meer dan een minister. Maar cliënten dreigen minder thuiszorg te krijgen en thuiszorgwerknemers verliezen zekerheid, waardering en arbeidsvreugde. We nemen als gemeente de regie in eigen hand met één Stedelijke Thuisorganisatie voor Hulp bij het huishouden, zodat geld voor thuiszorg ook echt naar thuiszorg gaat.

We letten erop dat hulpmiddelen voor Amsterdammers met een beperking toegankelijk blijven. We schaffen de eigen bijdrages voor de Wmo af. We bieden mantelzorgers extra ondersteuning. We zijn zuinig op onze vrijwilligers en overvragen hen niet.

Amsterdam is de stad waar je jezelf kunt zijn omdat afkomst en identiteit worden gerespecteerd. Goede voorlichting over religievrijheid, het slavernijverleden en lhbti-rechten (op scholen, in wijkcentra en bij werkgevers) dragen daar aan bij. Elk bedrijf, elke vereniging en elke horecazaak die zich schuldig maakt aan discriminatie wordt gestraft.

Niemand hoeft in Amsterdam op straat te slapen. Daklozen bieden we ruimhartig opvang en begeleiding zodat ze hun leven weer op de rit kunnen brengen. Statushouders helpen we aan een huis, een baan en snelle integratie. Ongedocumenteerde vluchtelingen houden een plek om te eten, slapen, douchen en te werken aan een oplossing voor hun situatie zolang het Rijk geen fatsoenlijke opvang verzorgt.

Eenzaamheid is één van de vervelendste gevolgen van de verharding en individualisering van de samenleving. De gemeente gaat eenzame Amsterdammers buurtgericht bijstaan. We gaan vraag en aanbod van vrijwilligerswerk regelen op basis van talent en interesse zodat het voor mensen in sociaal isolement makkelijker wordt om verbintenis te vinden. Onder ouderen komt naast eenzaamheid ook ondervoeding voor. Daarom ondersteunen we initiatieven voor gezamenlijke eettafels in de buurten. Samen eten is gezond en gezellig, voor alle leeftijden.

... en het kan

  • Met een Stedelijke Thuiszorgorganisatie ontfermt de gemeente zich over Hulp bij het huishouden om cliënten te verzekeren van voldoende zorg en thuiszorgmedewerkers te verzekeren van een betrouwbare werkgever. Daarmee komt een einde aan de roof van thuiszorguren en de afbraak van thuiszorgbanen. We schaffen de eigen bijdrages voor de Wmo af.
  • We trekken extra geld uit voor de Amsterdamse mantelzorgers. We brengen in kaart hoeveel mantelzorgers er zijn zodat we kunnen voorkomen dat ze overbelast worden, en inspringen wanneer zij overbelast raken. Het jaarlijkse ‘mantelzorgcompliment’ wordt een financiële bijdrage waar mantelzorgers echt iets aan hebben.
  • Vrijwilligers en mantelzorgers worden niet ingezet ter vervanging van (wegbezuinigde) zorgprofessionals.
  • Bedrijven, horecazaken of organisaties die discrimineren sporen we op met mystery guests. We beboeten ze en sluiten ze uit van eventuele subsidies of andere vormen van gemeentelijke samenwerking, zoals stagebegeleiding.
  • De gemeente voert een inclusief beleid met aandacht voor lhbti’s. Op alle Amsterdamse middelbare scholen wordt voorlichting gegeven over genderidentiteit en seksualiteit. Lhbti’s en lhbti-belangenorganisaties worden actief betrokken bij het beleid met betrekking tot lhbti-gerelateerde thema’s.
  • We willen een Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam.
  • Er worden daklozenteams gevormd om daklozen te begeleiden. Amsterdam verhoogt het aantal huizen voor kwetsbare groepen. Voor gezinnen die dak- of thuisloos dreigen te raken komt een speciale noodaanpak om uitzetting te voorkomen.
  • Eenzaamheid wordt buurtgericht aangepakt, onder andere door huisbezoek bij mensen die niet zo goed de deur uit kunnen. We investeren in gevarieerde dagbesteding in de wijk die ook toegankelijk is voor mensen met een smalle beurs. We ondersteunen vrijwilligersorganisaties die de juiste mensen bij elkaar brengen.
  • Amsterdam houdt zich aan de internationale verdragen waarin is vastgelegd dat vluchtelingen recht hebben op bescherming en een bestaan als volwaardige burgers in hun nieuwe land.
  • We geven gratis taallessen aan alle nieuwkomers. We ondersteunen erkende vluchtelingen bij het vinden van werk op niveau, zodat hun kennis en kunde ten goede komen aan de samenleving. De gemeente loopt hierin als werkgever voorop.

U bent hier