h

Revival van links

2 maart 2020

Revival van links

Foto: Gage Skidmore / Flickr

“De politiek heeft in dertig jaar tijd de volkshuisvesting kapotgemaakt.” Een rake uitspraak afgelopen weekend die opvallend genoeg gedaan werd door PvdA-jongeren. Hoezeer ik het er ook mee eens ben, fronste ik toch wat wenkbrauwen: was het niet mede die PvdA die vele malen heeft meegeholpen met de sloop van de volkshuisvesting? Ondertussen lijkt aan de andere kant van de wereld in de Verenigde Staten een man kanshebber te worden voor het presidentschap met een links programma. Bernie Sanders is een sociaal-democraat die zich trots een socialist noemt. Er lijkt sprake van een revival van links!

De verschillen tussen deze twee voorbeelden zijn echter wel enorm. De PvdA is als partij de afgelopen decennia behoorlijk meebewogen met de publieke opinie. Medio jaren 90 zag de PvdA een ideologie als beklemmend en hun partijleider Wim Kok gaf dan ook aan dat ze hun ‘ideologische veren zouden afschudden’. Dat de jongerentak van die club dat nu betreurt, siert ze. Maar het geeft ook aan hoe de ruggengraat van politieke partijen kan zijn.

Zo anders lijkt het geval bij Bernie Sanders. Al decennia lang verkondigt hij hetzelfde verhaal. Ook in de tijd dat het niet populair was om te spreken over een samenleving met een sterke publieke sector. Een constante linkse boodschap, ook als het links even niet mee zat. Een boodschap die nu de uitwassen van het kapitalisme zich breed tonen, aanslaat bij een brede en zeer diverse coalitie. Waarbij het zelfs lukt om een stem te zijn voor een groot deel van de (werkenden) jongeren in de Verenigde Staten.

Dat echt links weer uit het verdomhoekje komt, is overduidelijk. Dat velen daarvan willen profiteren is dan ook logisch. Maar kiezers zijn overwegend alles behalve dom en zullen niet zomaar gaan voor politici die hen naar de mond praten. Het vertrouwen in een Bernie Sanders geeft dat ook aan. En dit geeft mij ook erg veel vertrouwen richting de Kamerverkiezingen van volgend jaar. Ook al is degene die grofweg dezelfde sociaaleconomische ideeën als Bernie in Nederland verkondigt een jonge blonde vrouw.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier