h

Pak de wooncrisis aan: stop de verhuurderheffing!

29 augustus 2019

Pak de wooncrisis aan: stop de verhuurderheffing!

Het zal toch niet waar zijn? De Telegraaf meldde vorige week dat er 100 miljoen naar de corporaties gaat voor een ‘bouwimpuls’. Een mooi bedrag als het waar zou zijn. Maar in werkelijkheid heft deze regering een belasting van ruim 2 miljard op de corporaties door de verhuurderheffing en andere (nieuwe) belastingen. Een belasting die jaarlijks ook nog eens stijgt met meer dan 100 miljoen. Als 100 miljoen volgens deze regering een stimulans voor de woningbouw zal zijn, is een belasting van 2 miljard natuurlijk een ongekende rem op de woningbouw.

De verhuurderheffing is midden in de crisis geïntroduceerd (van kracht sinds 2013) omdat de corporaties er een zooitje van hadden gemaakt en de Rijksoverheid geld nodig had. Het directe gevolg hiervan was dat niet alleen de marktpartijen stopten met bouwen, maar ook de corporaties. De wrange vruchten plukken we hier nog steeds van.

Ondertussen is de wooncrisis overduidelijk en heeft het Rijk geld over. Alle reden om deze heffing nog eens goed tegen het licht te houden. Zeker als je beseft dat beleggers en investeerders weer vol in nieuwbouw willen investeren, maar dan wel alleen marktconforme (lees: duurdere) woningen. Voor het ontwikkelen van hele nieuwe woonwijken verlangen ook zij dat de corporaties de sociale woningbouw voor hun rekening nemen. De gehele woningbouw wordt dus afgeremd door geldgebrek bij de corporaties.

Naast de opgave voor nieuwbouw, kennen de corporaties meer taken waar ze in moeten investeren. Zo is het nodig dat huren betaalbaar blijven, huisuitzettingen tegen gegaan worden, wooncomplexen leefbaar blijven en vooral ook geïnvesteerd wordt in de hoognodige verduurzaming van de woningvoorraad. Allemaal dingen die zonder geld niet gebeuren.

Ondertussen ken ik geen enkele voorstander meer van de verhuurderheffing. Hoogstens het ministerie van Financiën dat (gesteund door het Regeerakkoord) graag jaarlijks weer dit bedrag inboekt. Zolang de corporaties onvoldoende kunnen investeren blijft onze wooncrisis bestaan. In plaats van allemaal doekjes voor het bloeden.

De bouwimpuls die nu voorgesteld lijkt te gaan worden is helaas geen +100 miljoen, maar -1,9 miljard. Een miskenning van de woonproblematiek die we in Nederland hebben. Daarom is mijn oproep: “Pak de wooncrisis aan: stop de verhuurderheffing!” Steun je die ook? Teken op https://www.petities.com/wooncrisis

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier