h

Gemeente opent meldpunt voor slechte woningen

28 februari 2018

Gemeente opent meldpunt voor slechte woningen

Foto: SP Amsterdam

Het stadsbestuur opent een gemeentelijk meldpunt voor huizen met achterstallig onderhoud die de verhuurder of de vereniging van eigenaren (vve) niet wil oplossen. Het Meldpunt Woningcheck helpt zowel mensen in een huur- als koophuis die te maken hebben met bijvoorbeeld scheuren in de muren, betonrot of slechte ramen en kozijnen. SP-wethouder Laurens Ivens: “Elke Amsterdammer moet kunnen wonen in een veilig en gezond huis. Als verhuurders hun verplichtingen daarvoor niet nakomen, ga ik als wethouder graag achter de bewoners staan.”

Bewoners met klachten moeten altijd eerst zelf de verhuurder of de vve oproepen om de klachten aan te pakken. Bewonerssteunpunt !WOON kan hierbij helpen. Zodra dit niet tot een oplossing leidt kunnen bewoners met klachten de gemeente inschakelen.  Dat kan via de website van de gemeente, de gemeente gaat met elke melding aan de slag.

Foto: Jos van Zetten

Eerder opende de SP zelf al een meldpunt schimmelwoningen. Meer dan honderd, veelal ernstige onderhoudsklachten kwamen bij de SP binnen. Het meldpunt werd begin eind vorig jaar afgesloten met een tijdelijke schimmelmuseum met een expositie van de meldingen die de SP bezocht.

Ivens: “Het is toch schandalig dat er nog steeds veel Amsterdammers zijn die ziek worden van hun huis, met bijvoorbeeld beschimmelde muren of gammele en tochtige kozijnen. Niet zelden blijkt dat een huis pas opgeknapt wordt als een huurder vertrekt door de problemen, en voor een nieuwe huurder een veel hogere huur kan worden gevraagd. Huiseigenaren hebben verplichtingen, en die moeten ze nakomen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze de gemeente achter zich aan.”

U bent hier