h

Stadsherstel

5 maart 2012

Stadsherstel

Stadsherstel

Het Zonnehuis aan het Zonneplein in Noord verkeert momenteel in moeilijkheden. Onlangs bleek dat de beheerders een flinke huurachterstand hebben en dat Stadsherstel, de verhuurder, zich genoodzaakt voelt om de deuren te sluiten. Na een renovatie is de huur dermate verhoogd dat de beheerders beweren de huur niet op te kunnen brengen. Bewoners zijn in actie gekomen om het pand open te houden.

Dit is niet voor het eerst dat huurders van Stadsherstel in de problemen komen. Zo moest de Waterlandse Harmonie de kerk in Ransdorp verlaten vanwege een huurverhoging. Museum De Noord komt structureel middelen te kort om de huur te betalen.

Wij hebben een aantal vragen over Stadsherstel, een deelneming (13%) van de gemeente

1. Mocht Stadsherstel de huur van het Zonnehuis verhogen na de renovatie? Zijn daar van te voren afspraken over gemaakt met de huurder?

2. Weet u, of kunt u achterhalen, of Stadsherstel al nieuwe huurders voor het Zonnehuis op het oog heeft? Zo ja, weet u om welke partij het gaat of om welk type functie(s)? Als er nog geen huurder is wordt er specifiek gezocht naar een maatschappelijke functie? Zet de gemeente of het stadsdeel zich actief in om een maatschappelijke functie in het Zonnehuis te krijgen? Zo nee, waarom niet?

3. Voor zover bij ons bekend staat de kerk in Ransdorp nog leeg. Klopt dit? Wat vindt de gemeente van die leegstand van een monument als gevolg van huurhoogte? Zijn er meer gevallen van verlaten panden van Stadsherstel door huurverhoging? Kan de gemeente ingrijpen in het geval van, door te hoge huren gecreeerde, leegstand?

4. Stadsherstel zorgt er, door middel van het opkopen en restaureren van in verval geraakte monumenten, voor dat beeldbepalend erfgoed wordt behouden. Dit is het belang van heel Amsterdam.

Is het onderdeel van de maatschappelijke opdracht van Stadsherstel om (tenminste in een deel van) de monumenten een publieke functie te laten vervullen? Zijn daarover afspraken gemaakt met Stadsherstel? Zo ja, kunt u aangeven hoe er afspraken gemaakt worden en welke afspraken er gemaakt zijn over de functies in (bepaalde) monumenten?

5. Is Stadsherstel volledig vrij om te bepalen welke huren en huurverhogingen er gevraagd worden aan de huurders van hun monumentale panden? Zijn daar afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld met betrekking tot maatschappelijke functies? Kan de gemeente invloed uitoefenen op de hoogte van huren en huurverhogingen als er publieke functies in een pand plaatsvinden? Zo ja op welke manieren?

6. De financiëe prestaties van Stadsherstel worden goed genoemd. De directeur verdient meer dan de Balkenendenorm. Kunt u aangeven hoeveel winst er gemaakt is door Stadsherstel in afgelopen jaren? Is deze winst geheel geherinvesteerd in de maatschappelijke doelstelling? Vindt u dat deze onderneming, die een taak uitvoert in het algemeen belang, onbeperkt winst moet kunnen nastreven? Deelt het College de mening dat het wenselijk is dat een deel van de winst van Stadsherstel gebruikt wordt om (potentile) publieke functies in hun panden meer kans te geven?

Laurens Ivens (SP)
Tamira Combrink (GroenLinks)

U bent hier