h

Aanpak achterstallig onderhoud: actievoeren helpt

9 maart 2017

Aanpak achterstallig onderhoud: actievoeren helpt

Al jarenlang voert de SP actie tegen achterstallig onderhoud. En met succes. Van Noord tot Zuidoost en van Nieuw-West tot Oost kwam de SP samen met bewoners in actie voor fatsoenlijk onderhouden woningen.

Foto: SP

Bewoners en SP in actie voor woningonderhoud Holendrecht

De grootste klapper was afgelopen jaar in Holendrecht in stadsdeel Zuidoost. In 2016 stuitte de SP daar op flinke vocht- en isolatieproblemen in Holendrecht in Zuidoost. Samen met bewoners trok de SP naar het hoofdkantoor van Stadgenoot om een klachtenboek te overhandigen. Stadgenoot trok vervolgens 15 miljoen euro uit voor een opknapbeurt van 1000 huizen in Holendrecht, waarbij de opknapbeurt niet gaat leiden tot huurverhogingen voor bewoners.

Maar de strijd voor fatsoenlijk woningonderhoud in Amsterdam loopt al veel langer. Meer dan tien jaar geleden begon de strijd voor de Van der Pekbuurt in Noord. Ymere wilde de woningen slopen, waarop onder meer SP’er en destijds buurtbewoner Erna Berends een bewonerscommissie hielp oprichten. Sinds vorig jaar wordt het ene na het andere blok opgeknapt in plaats van gesloopt.

In 2011 stuitte de SP bij een buurtonderzoek op ernstige onderhoudsklachten in het Braspenningcomplex aan de Zeeburgerdijk. Na meerdere acties, ondermeer bij het hoofdkantoor van de verhuurder Eigen Haard, werden de woningen grondig opgeknapt.

Foto: SP Amsterdam
SP-wethouder Laurens Ivens en SP-raadslid Erik Flentge brengen taart naar de bewoners van de Aireystrook die de actie voor woningonderhoud wonnen

In 2012 dreigde de slecht onderhouden Aireystrook aan de Burgemeester de Vlugtlaan gesloopt te worden. Na actie van bewoners en SP koos woningcorporatie Eigen Haard toch voor een grondige opknapbeurt in plaats van sloop. De eerste gerenoveerde woningen worden in de loop van 2017  opgeleverd.

Heeft u klachten over uw huis? Bel de onderhoudsalarmlijn of geef uw klacht door op amsterdam.sp.nl/onderhoud.

U bent hier