h

Maximeer afsluiting parken door festivals

7 augustus 2018

Maximeer afsluiting parken door festivals

Foto: SP / Creative commons

Er moet een maximum komen voor het aantal dagen dat een festival een park kan afsluiten voor op- en afbouwwerkzaamheden. Op die manier moeten parken weer toegankelijker worden voor buurtbewoners om in te verblijven. SP-raadslid Tiers Bakker: “Parken zijn de achtertuinen van veel Amsterdammers. Het is daarom belangrijk dat deze zo toegankelijk mogelijk zijn."

De SP ontving klachten van omwonenden van het Sloterpark over de op- en afbouw van het festival Loveland. Bewoners ontvingen een brief op de deurmat, waarin werd aangekondigd dat het park 16 dagen zou worden afgesloten voor het tweedaags festival, inclusief op- en afbouw. Hierdoor was het park niet beschikbaar voor buurtbewoners om in te verblijven.

Voor op- en afbouw van golden in de hele stad dezelfde regels. Dit voorjaar is echter besloten om over te gaan tot maatwerk per festival. Uitgangspunten hierbij zijn minimale belasting en maximale toegankelijkheid van het park. De SP vraagt zich af of deze uitgangspunten ook zijn gebruikt bij Loveland en pleit voor het opnemen van een maximum aantal dagen voor op- en afbouw.

Bakker: “Parken zijn in eerste instantie van bewoners. Festivals zijn te gast. Veel Amsterdammers hebben geen achtertuin en zijn afhankelijk van het park om te kunnen ontspannen. Dan mag het niet zo zijn dat festivals alle ruimte opeisen voor hun commerciële gewin, terwijl de buurt nergens terecht kan. Tijd om een grens te trekken.”

U bent hier