h

(Update) Actiesucces: Renovatie voor woningen De Punt

7 april 2022

(Update) Actiesucces: Renovatie voor woningen De Punt

Update april 2022:  De renovatie van De Punt is deze week van start gegaan. De renovatie van de buurt zal twee jaar duren en naar verwachting in de zomer van 2024 zijn afgerond. 

Oorspronkelijke bericht 18-12-2019

Woningcorporatie De Key gaat de komende jaren grootschalig woningonderhoud uitvoeren in De Punt (Vogelbuurt). Zo worden de huizen beter geïsoleerd, gevels hersteld, kozijnen vervangen, de elektra verbeterd en wordt er betere ventilatie aangebracht. Een prachtig succes voor de bewoners, die al 2 jaar actievoeren voor een einde aan het achterstallig onderhoud aan hun woningen.

Eind 2017 trokken bewoners van De Punt bij de SP aan de bel vanwege het vele achterstallig onderhoud aan hun huizen. Bewoonster Eva Bollen verzamelde klachten van tientallen huurders in de wijk. De SP hielp om de inventarisatie af te maken en te bundelen in een zwartboek, wat werd aangeboden aan De Key. Bewoners verenigden zich in een bewonerscommissie.

Foto: SP
Bewoners met het Zwartboek De Punt

In 2018 startte De Key met meerdere onderzoeken naar de staat van de huizen in De Punt. Ook zijn bewoners ondervraagd naar hun mening over hun woning en de benodigde opknapwerkzaamheden. De resultaten van deze onderzoeken hebben geleid tot het besluit van De Key om werk te maken van het grootschalig opknappen van de huizen.

Eva Bollen, actievoerder van het eerste uur en lid van de bewonerscommissie, is blij met de plannen: “Al meer dan 30 jaar is er geen onderhoud gepleegd aan de woningen, met schrijnende situaties tot gevolg: Mensen die in de woonkamer de wind door hun haren voelen waaien, met torenhoge energiekosten als gevolg. Maar ook rotte vloeren en schimmel zijn aan de orde van de dag. Ik ben blij dat De Key zich eindelijk realiseert dat dit zo niet langer kan en renovatie belooft, al zijn we pas tevreden als bewoners weer in een goed onderhouden woning wonen.”

De bewoners van De Punt worden bijgestaan door de SP. Robert Brand, stadsdeelcommissielid in Noord: "Alhoewel de uitwerking nog volgt, zijn de aangekondigde werkzaamheden een flinke stap voorwaarts. Ik wil de bewoners een enorm compliment maken voor hun inzet en vasthoudendheid. Zij zijn het bewijs dat huurders veel voor elkaar kunnen krijgen als ze de moed hebben zich te verenigen en op te staan voor hun rechten. Ik hoop van harte dat de woningcorporatie samen met de buurt tot een goed definitief plan komt. De bewoners hebben immers al lang genoeg in de ellende gezeten."

Komend jaar worden de plannen samen met de bewoners definitief gemaakt, waarna werkzaamheden in 2022 van start gaan.

U bent hier