h

Stop overlast door de commercialisering van ons luchtruim

23 oktober 2020

Stop overlast door de commercialisering van ons luchtruim

Foto: CC BY-NC-SA 2.0

Zoals veel Amsterdammers ongetwijfeld gemerkt hebben vlogen er afgelopen weekend langere tijd twee helikopters boven de stad. De helikopters waren in dienst van het letterlijke grootkapitaal, het bedrijf Capital C. SP-raadslid Tiers Bakker: “Onze stad moet geen speeltuin zijn waar bedrijven die geld willen verdienen mensen op hun zondagavond lastigvallen. Onze publieke ruimte is van ons allemaal en mag nooit in handen komen van overlast veroorzakend kapitaal.” De SP heeft het stadsbestuur om opheldering gevraagd over hoe het kan dat een bedrijf zomaar zo laag over de stad met vliegen met veel overlast als gevolg. 

Zondagavond vlogen lange tijd in het donker twee helikopters boven de stad. Omdat ze laag en met zoeklicht vlogen veroorzaakten ze niet alleen veel geluidsoverlast maar dachten veel bewoners dat er iets ernstig aan de hand was. Helikopters worden in verband gebracht met noodsituaties en als er dan geen melding wordt gemaakt bij de hulpdiensten dan denken mensen al gauw dat het goed mis is. Later bleek dat het ging om helikopters van het bedrijf Capital C.in opdracht van het Amsterdam Music Festival. Deze zeggen dat ze toestemming van het stadsdeel hebben gekregen om te filmen maar absoluut niet om daar helikopters voor te gebruiken. Er geldt n­amelijk een vliegverbod boven Amsterdam tot 1000 voet. Wie verantwoordelijk is voor het verlenen van toestemming is onduidelijk.
De gemeente stelt dat de Inspectie Leefomgeving en Transport er verantwoordelijk voor is terwijl die op hun beurt beweren dat de gemeente er over gaat. De SP wil weten hoe de vergunningverlening is verlopen. Dit soort excessen betekenen een commercialisering van ons luchtruim, iets dat totaal onacceptabel is. De SP strijdt graag tegen de uitwassen van het kapitaal, zonder dat het uitmaakt of dat als Capital of kapitaal gespeld wordt.

SP-raadslid Tiers Bakker legt de vinger op de zere plek: “Bedrijven maken gebruik van de onduidelijkheid over wie nou verantwoordelijk is voor ons luchtruim om deze publieke ruimte te gebruiken en overlast te veroorzaken. Nu komt dit er ook nog bovenop. Het is nu echt tijd om kapitaal halt toe te roepen en duidelijk te maken dat de openbare ruimte van ons allemaal is en niet te koop is.”

U bent hier