h

Maak makelaars een beschermd beroep

11 juni 2021

Maak makelaars een beschermd beroep

Het beroep van makelaar zou een beschermd beroep moeten zijn, dat aan minimumvereisten moet voldoen. Dat laat SP-wethouder Ivens weten in reactie op misstanden bij de verkoop van huizen. Ivens: “Er komen nu praktijken voor die ervoor zorgen dat Amsterdammers te veel betalen voor een woning in onze stad. Op dit moment kan iedereen die dat wil zich makelaar noemen, ook ondernemers die geen opleiding of ervaring hebben. Dat moet veranderen.”

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Trouw en AT5 dat makelaars soms onderlinge afspraken maken om nog grotere winsten te boeken. Zo wordt er informatie doorgespeeld tijdens het biedingsproces waardoor klanten van bevriende makelaars het hoogste bod kunnen doen. Ook worden soms alleen biedingen van bevriende makelaars doorgegeven.

Als het aan wethouder Ivens ligt komt daar zo snel mogelijk verandering in en word het weer een beschermd beroep. Ivens: “Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam en zelfs niet alleen in de Randstand want in het hele land is de woningmarkt nu een gekkenhuis. Daarom is het echt nodig dat de landelijk overheid optreedt en het handelen van iedere makelaar zo transparant en controleerbaar mogelijk maakt.”

U bent hier