h

Vijf vragen aan SP'er Frans Rein Jurrema over voedselhulp in Noord

11 augustus 2021

Vijf vragen aan SP'er Frans Rein Jurrema over voedselhulp in Noord

Foto: Wiebe Kiestra

Sinds de corona-uitbraak zijn er op veel plekken in de stad voedselinitiatieven ontstaan waar Amsterdammers elkaar helpen. De komende weken staan we stil bij deze initiatieven in de stad.  Deze week interviewen we SP-stadsdeelcommissielid Frans Rein Jurrema die wekelijks meedraait met Adopteer een Peer in de  Waterlandpleinbuurt in Noord. 

1. Wat doen jullie precies?
Onder de noemer Adopteer een Peer delen we met een groep vrijwilligers eten uit, veel groenten en fruit, aan buurtbewoners uit de Waterlandpleinbuurt die wel een extra tas boodschappen kunnen gebruiken. De crisis hakt er hard in en veel mensen hebben moeite om rond te komen. Je kunt het zien als een soort wekelijkse ‘weggeefmarkt’ waarop we voedsel uitdelen. Adopteer een Peer is een initiatief van verschillende groepen uit Noord: de SP,  Stichting Bildung en Civic Amsterdam.  

2. Hoe komen jullie aan al dat voedsel?
Naast mensen helpen, willen we ook graag iets doen tegen voedselverspilling. Veel Noorderlingen hebben moeite om aan gezond voedsel te komen en tegelijkertijd wordt er door allerlei partijen onnodig voedsel verspild en weggegooid.  Om hier wat tegen te doen halen we zelf voedsel op bij winkels en groothandels in de stad.  Je kent het wel. Fruit en groenten die in de supermarkt verkocht worden ‘moeten’ er piekfijn uitzien.  Zodra er ook maar een ‘vlekje’ op fruit zit, of één rotte druif in een tros, wordt de zaak gelijk uit de verkoop gehaald. Wij halen dit ‘afgekeurde voedsel’, dat nog prima eetbaar is, op en delen het uit op onze markt.

3. Hoe loopt het allemaal?
De markt loopt goed en wordt druk bezocht. En dat is een slechte zaak. Het is absurd dat in een rijk land als Nederland zo’n grote groep mensen moeite heeft om rond te komen. Het laat zien dat de armoede en de tweedeling in onze maatschappij en de stad nog steeds groeien. We merken dat het een hele klus is om aan voldoende voedsel te komen.

Ook het vinden van voldoende vrijwilligers is een uitdaging. Door corona was dat tot nu toe geen probleem, omdat vooral veel jongeren weinig om handen hadden en dit leuk vinden, maar nu gaan ze weer aan het werk.
We zoeken nog mensen die willen helpen, bijvoorbeeld iemand die op de zaterdag wil rondrijden met een busje. Willen we verder groeien en meer mensen kunnen helpen,  dan zullen we eerst meer vrijwilligers en leveranciers moeten zien te regelen.

Foto: Wiebe Kiestra / voedselhulpinamsterdam.nl
4. Wat voor mensen kom je tegen?
Soms doen zich schrijnende situaties voor, bijvoorbeeld als we gevraagd worden een pakketje bij iemand thuis te brengen. Moet je je voorstellen: je hebt te weinig geld om genoeg eten te kopen en dan  zit je ook nog aan huis gekluisterd omdat je niet kan lopen. Verschrikkelijk. Maar het komt dus voor!

5. Wil je verder nog iets kwijt?
Onlangs was in het nieuws dat er jaarlijks twee miljard kilo (!!!) aan voedsel wordt verspild in Nederland. Dat is een file van vrachtwagens van Utrecht tot aan Barcelona. Omdat het te duur is om één rotte druif uit het bakje te halen, wordt de hele bak maar weggegooid. Als je dan bedenkt en ziet dat veel Amsterdammers moeite hebben om rond te komen en boodschappen te doen. Terwijl we tegelijkertijd zoveel voedsel weggooien, dan kun je maar één conclusie trekken: dit economische systeem is echt failliet en het moet anders.

U bent hier