h

Jakob Wedemeijer geïnstalleerd als wethouder namens de SP

6 oktober 2021

Jakob Wedemeijer geïnstalleerd als wethouder namens de SP

Foto: SP

Jakob Wedemeijer is officieel benoemd als nieuwe wethouder namens de SP. Hij wordt als wethouder verantwoordelijk voor de onderwerpen wonen/bouwen, ontwikkelbuurten, groen, openbare ruimte, reiniging en dierenwelzijn. Wedemeijer: “Ik ben enorm vereerd en gemotiveerd om wethouder te zijn in deze mooie stad. Ik ga mij met hart en ziel inzetten, en dat is nodig want er is enorm veel werk te doen en de noden in de stad zijn hoog. Dat vraagt om actie, zodat iedereen betaalbaar kan wonen in fijne en groene buurten, of dat nu in de Banne in Noord, Holendrecht in Zuidoost, of Slotermeer in Nieuw-West is. Ik ga daar mijn stinkende best voor doen.” 

Hieronder kan je de speech lezen die Jakob Wedemeijer in de gemeenteraadszaal hield bij zijn benoeming.

Geachte voorzitter,

Mijn naam is Jakob Wedemeijer.  Geboren in Duivendrecht en op jonge leeftijd met mijn ouders vertrokken naar het oosten van het land. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Op dit moment woon ik met mijn vrouw en jongste kind in Osdorp-de Aker.

Ik ben jurist en heb heel lang gewerkt als asieladvocaat met een eigen kantoor in Alkmaar. Ik heb vele asielzoekers en ongedocumenteerden bijgestaan en met eigen ogen kunnen zien hoe zwaar hun positie is.

De SP vroeg mij in 2016 om een afgetrede wethouder te vervangen in Eindhoven zodat ik wel kan zeggen dat ik al ervaring heb om in te moeten springen.

In deze huidige termijn heb ik met veel plezier gewerkt als stadsdeelbestuurder in Zuidoost met een vrij uitgebreide portefeuille in het sociale en ruimtelijk domein.

Ik sta hier omdat ik mij heel graag wil inzetten voor onze mooie stad, en wil helpen zorgen voor betaalbare, schone en groene buurten om in te wonen. Het is nodig dat de strijd daarvoor op volle kracht wordt voortgezet.

De nood in onze stad is namelijk hoog. Ik noem een aantal voorbeelden.
-de wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld 13 jaar
-het aantal daklozen is de afgelopen tien jaar verdubbeld
-de nieuwbouwproductie is 50.000 sinds 2014, toch stijgen de prijzen excessief.
-89% van het aanbod op Funda is nu duurder dan 325.000 en dus niet meer bereikbaar voor een laag of gemiddeld inkomen.

Het is niet voor niets dat onlangs duizenden mensen de straat op gingen voor betaalbaar wonen. Ik demonstreerde mee en sta volop aan de kant van iedereen die vind dat het beter moet. Je ziet voor je ogen de tweedeling erger worden. Aan de ene kant jongeren die tot hun dertigste bij hun ouders moeten wonen, ouderen die vastzitten in hun woningen omdat zij niet kunnen doorstromen, en mensen met een gemiddeld inkomen die geen plek meer kunnen krijgen.

Aan de andere kant is het duidelijk dat koopwoningen vaak opgekocht worden voor de verhuur waarmee de prijzen nog verder worden opgedreven.

Maar betaalbaar wonen is nog maar het halve verhaal, als je niet óók zorgt voor schone, groene en leefbare buurten om in te wonen. Helaas is dat nu nog niet altijd het geval. Er zijn veel buurten in Amsterdam waar bewoners de leefbaarheid een cijfer onder de 7 geven. Dat zijn buurten waar de openbare ruimte er vaak minder goed bij ligt, waar vaak slecht onderhouden en slecht geïsoleerde huizen staan, en ook buurten waar het vaak achter de voordeur minder goed gaat. Ik zie het als onze doorlopende uitdaging om juist in die buurten te investeren waar de behoeftes het grootst zijn.

Een fijne buurt is ook: een schone buurt. Ik wil mij inzetten voor een buurt waar het afval op tijd wordt opgehaald maar goed wordt aangeboden door de Amsterdammer. Een schone stad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en inwoners. We kunnen er samen voor zorgen dat onze buurten schoon zijn.

Een fijne en leefbare buurt om in te wonen betekent ook: een groene buurt om in te wonen. Ik vind dat elke Amsterdammer op loopafstand van zijn of haar huis het groen moet kunnen opzoeken. Één van de vele dingen die de coronacrisis ons heeft geleerd is dat het voor heel veel Amsterdammers belangrijk is om in hun eigen buurt te kunnen ontspannen en genieten van het groen. Dat betekent dat we de komende tijd ook werk moeten maken van het organiseren van de investeringen in het groen die dat helpen mogelijk te maken.

Als het gaat om een leefbare stad blijft het aan de gemeenteraad altijd een opdracht om ook te kijken naar de levende wezens die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen: de dieren. Dat het goed gaat met de dieren en de biodiversiteit, is een belangrijke voorwaarde voor dat het goed gaat met ons mensen. Óók in een dichtbevolkte stad als Amsterdam.

Ik ga afsluiten. Er is nog veel te doen in deze portefeuilles. Ik zie er naar uit om met u alle samen te werken om deze mooie stad nog mooier te krijgen.

U bent hier