h

Gratis openbaar vervoer uitgebreid

18 december 2014

Gratis openbaar vervoer uitgebreid

Amsterdam gaat het gratis openbaar vervoer uitbreiden. Ook buiten de daluren kunnen ouderen met een laag inkomen gratis met het openbaar vervoer. Kinderen uit arme gezinnen reizen drie dagen per jaar gratis. Bovendien wordt de inkomensgrens verhoogd waardoor 5000 ouderen meer dan nu gebruik kunnen maken van de regeling.

SP-raadslid Tiers Bakker is tevreden: “Heel goed dat de proef wordt voortgezet en uitgebreid. Het zorgt ervoor dat ouderen mobiel blijven en mee kunnen blijven doen in de samenleving, bijvoorbeeld door  vrienden en familie op te kunnen zoeken elders in de stad, ook als ze een kleine portemonnee hebben.”

Acht jaar terug deed de SP al voorstellen voor gratis openbaar vervoer voor ouderen. 2014 was het eerste jaar waarin ouderen met een laag inkomen, bij wijze van proef, gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in Amsterdam. Uit een evaluatie bleek dit een succes te zijn, veel ouderen maken gebruik van de regeling. Een grote meerderheid van de gebruikers onderneemt vaker activiteiten buiten de deur en bezoekt vaker vrienden en familie. Twee derde van de oudere minima voelen zich hierdoor prettiger.

Ook gratis ov-dagen voor kinderen
Vanaf komend jaar kunnen kinderen uit gezinnen met een laaginkomen drie dagen per jaar gratis met het openbaar vervoer. Daarbij zitten ook twee dagkaarten voor begeleiders. Bakker: “Ik hoop dat hierdoor ook kinderen uit gezinnen minder buitengesloten zullen zijn. In elk geval drie dagen per jaar kunnen zij overal binnen de stad met de tram, metro en bus heen. Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe dit stadbestuur eraan werkt iedereen zoveel mogelijk te laten meedoen in de samenleving, of je nu rijk of arm bent.” 

U bent hier