h

Kunst en huisjesmelkers

20 juli 2020

Kunst en huisjesmelkers

Foto: Yuri Veerman / www.Yuriveerman.nl

Wat hebben kunst en huisjesmelkers met elkaar te maken? Nou dat een kunstenaar in Amsterdam over de huisjesmelker Prins Bernhard een mooie poster heeft ontworpen. Deze poster dook vorig jaar overal in Amsterdam op. De duidelijke gelaatstrekken en bril maken het erg herkenbaar dat het om Prins Bernhard gaat. De tekst op de poster luidt als volgt: Nu in Amsterdam, Bernhard van Oranje, de prins met 349 huizen, geen sprookje. 

Deze poster is ontworpen door Yuri Veerman en hij kreeg afgelopen week vanuit de SP Amsterdam de SP Amsterdam prijs uitgereikt. Yuri heeft deze prijs dik verdiend vanwege zijn bijdrage voor de stad Amsterdam met zijn poster. De poster draagt bij aan de discussie over de huizenmarkt in Amsterdam. De prijs reiken wij uit aan lokale actievoerders als blijk van waardering van hun inzet. 

 

Met kunst je op deze manier heel mooi iets duidelijk maken. De informatie op de poster is objectief en ook erg duidelijk, een prins die zoveel huizen in Amsterdam bezit, dat is geen sprookje. De jongerenafdeling van de SP, ROOD, heeft prins Bernhard ook genomineerd tot huisjesmelker van het jaar in 2017, gezien het bezit van 349 panden in Amsterdam en het blijkt ook dat zijn BV’s illegaal sleutelgeld te vragen en te sjoemelen met registraties. 

 

Dat de poster van Yuri Veerman overal in de stad te zien was maakte het onderwerp van gesprek. Het is erg krachtig als een zelfde poster overal door de stad te zien is. Duoraadslid Daphne van Breugel: “Het is ontzettend belangrijk dat er in de stad ook ruimte is voor kunst. In de straten zie je overal reclame, op posters of bewegende beelden op grote schermen. Maar juist de openbare ruimte moet ook van de Amsterdammers zijn en van de kunstenaars om het geluid van de Amsterdammers, de onderwerpen die spelen in de stad, te vertolken.” 

Foto: SP

U bent hier