h

SP regelt recht op betaald transitieverlof voor transgenders (Update)

7 december 2018

SP regelt recht op betaald transitieverlof voor transgenders (Update)

Foto: TEd Eytan

OORSPRONKELIJKE BERICHT 7 DECEMBER 2017 - Dankzij de SP wordt betaald transitieverlof voor transgenders die bij de gemeente werken een recht, zoals het recht op zwangerschap- en bevallingsverlof. De raad ging 1 december 2017 akkoord met deze aanvulling van de SP op het Initiatiefvoorstel Emancipatie van transpersonen in Amsterdam van D66, dat de positie van transgenders wil verstevigen.

SP-raadslid Nelly Duijndam: “Het is een mooi initiatiefvoorstel van D66, maar het ging voor de SP nog niet ver genoeg. Transgenders in transitie werden in Amsterdam vaak wel ruimhartig behandeld, maar dat was dan uit aardigheid en geheel afhankelijk van de goede wil van de desbetreffende leidinggevende. Nu wordt betaald transitieverlof als een recht opgenomen in de arbeidsvoorwaarden van de gemeente. Dat is weer een prachtige stap vooruit. We hopen dat andere werkgevers snel volgen.”

Update 7 december 2018

De gemeente neemt het recht op transitieverlof definitief op in de gemeentelijke regelingen. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. Ambtenaren die een geslachtsverandering ondergaan en hiervoor behandelingen nemen, waren voor verlof vroeger afhankelijk van de individuele beoordeling van de leidinggevende. Met deze wijziging is dat niet meer het geval, en is transitieverlof een recht geworden.

Foto: SP
Sluit je aan bij Rood voor Roze, de jaarlijkse LHBTI-manifestatie van de SP tijdens Pride Amsterdam. Stuur een breicht naar amsterdam@sp.nl voor meer informatie.

U bent hier