h

Amsterdam neemt harde maatregelen tegen uitmelken woningen

29 mei 2019

Amsterdam neemt harde maatregelen tegen uitmelken woningen

De gemeente grijpt fors in op de woningmarkt om deze toegankelijk te houden voor Amsterdammers en de macht van het grote geld te beteugelen. Zo wil het stadsbestuur doorgeslagen verkamering van woningen voorkomen, komt er een maximum aan het aantal Bed & Breakfasts per buurt en wordt het mogelijk vakantieverhuur in drukke buurten te verbieden. Tot slot maakt het stadsbestuur met de nieuwe woonregels de voorrang voor Amsterdamse jongeren definitief.

De woningmarkt in Amsterdam is oververhit. Vastgoedcowboys maken misbruik van deze situatie door op grote schaal woningen uit te melken. Dit doen zij onder andere via vakantieverhuur, maar ook door het splitsen van gezinswoningen die vervolgens per kamer voor woekerprijzen worden verhuurd). Als gevolg van deze hebzucht wordt het steeds moeilijker voor Amsterdammers om een betaalbare woning te vinden en verlaten meer gezinnen dan ooit de stad.

De gemeente wil hier een eind maken. Door vakantieverhuur en verkamering aan banden te leggen moet het moeilijker worden voor vastgoedcowboys om huizen en jongeren op grote schaal uit te melken. Door het instellen van voorrangsregels moeten Amsterdamse jongeren sneller aanspraak kunnen maken op een woning. Ook komt er een voorrangsregeling voor mensen die in de zorg en het onderwijs werken.

SP-wethouder Laurens Ivens is blij met de nieuwe regels: “In Amsterdam is een schreeuwend tekort aan woningen. Dit wordt verergerd doordat veel woningen door beleggers worden opgekocht en gebruikt als winstobject door middel verhuur aan toeristen of verkamering. Amsterdammers die een betaalbaar huis nodig hebben zijn de dupe. Een slechte zaak. Met deze maatregelen roepen wij de verdere vercommercialisering een halt toe en komen Amsterdammers op de eerste plaats. Huizen zijn er om in te wonen, niet om zoveel mogelijk winst te kunnen maken.”

De gemeenteraad besluit in het najaar over de plannen, die in 2020 moeten ingaan.

U bent hier