h

Kunstenaars X-Helling NDSM voorlopig uit de brand

21 juli 2017

Kunstenaars X-Helling NDSM voorlopig uit de brand

Foto: Joris van Bennekom

De kunstenaars en huidige huurders van de X-Helling op het NDSM-terrein worden vanaf nu wél betrokken bij de renovatie en toekomstplannen van de X-Helling, de voormalige scheepshelling waar zij hun ateliers hebben. Ook gaat de gemeente kijken of de renovatie zo goedkoop mogelijk kan, zodat de huurprijzen van de werkruimtes ook na afloop betaalbaar blijven. Dit is de uitkomst van een actie van de SP die de bedreigde X-Helling op de politieke agenda zette. SP-raadslid Nelly Duijndam, woordvoerder cultuur, is blij met de ruime steun van andere politieke partijen: “We zijn het erover eens dat ruwe rafelranden net zo belangrijk zijn voor de stad als betaalbare ateliers voor kunstenaars.”

De Y- en X-Hellingen op de NDSM-werf Oost maken deel uit van een Rijksmonument. Sinds lange tijd worden deze oude scheepshellingen gebruikt door kunstenaars en creatieven, met name door kunstenaars die werken met grove en grote materialen als staal, sloophout en industrieel afval en met overlast veroorzakende gereedschappen als lasapparaten, slijptollen en kettingzagen. De Y-Helling is inmiddels gerenoveerd en ontwikkeld, met als gevolg dat de huurprijzen sterk zijn gestegen en slechts één oorspronkelijke huurder in staat blijkt om nog een (veel kleinere) atelierruimte te betalen.

Voor de X-Helling werden de ontwikkelingsplannen gemaakt door ambtenaren van Gemeentelijk Vastgoed. Uit gesprekken met kunstenaars die er momenteel atelierruimte hebben maakte de SP op dat zij niet werden betrokken en ook niet werden geïnformeerd over de plannen. De SP kwam daarop in actie. Met een motie heeft de SP er nu voor gezorgd, met steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad, dat de kunstenaars gaan meewerken aan de renovatie en daarbij kunnen meebeslissen over hun eigen toekomst.

De SP is van mening dat de X-Helling als kunstenaarsvrijplaats een belangrijke functie vervult als artistieke rafelrand in Amsterdam-Noord. SP-raadslid Nelly Duijndam: “We kunnen niet de hele stad aanharken en gladstrijken. Juist deze ruwe en bonkige plekken houden de stad divers, verrassend en menselijk.”

Kijk ook op www.stadingesprek.nl/rafelranden.

Foto: Joris van Bennekom

Foto: Joris van Bennekom
De SP op bezoek bij de X-Helling.

U bent hier