h

SP wil stedelijke thuiszorgorganisatie zonder eigen bijdrage

20 oktober 2017

SP wil stedelijke thuiszorgorganisatie zonder eigen bijdrage

Foto: SP

De SP wil hulp bij het huishouden weghalen bij de commerciële thuiszorg. Hiermee wordt een einde gemaakt aan dure directies, nodeloze bureaucratie, harde bezuinigingen op thuiszorgpersoneel en verschraling van thuiszorg voor cliënten. En daarmee komt geld vrij voor het afschaffen van de eigen bijdrages voor de Wmo.

“Het Amsterdamse experiment met de thuiszorgmarkt is mislukt,” zegt SP-lijsttrekker Laurens Ivens. “De gemeente betaalt zich nu al tien jaar blauw aan het optuigen van een markt die mensen en medewerkers afknijpt en tekort doet. We moeten het radicaal anders doen: we moeten radicaal kiezen voor de Amsterdammers, de cliënten en de medewerkers.”

Het plan is om alle 28 commerciële thuiszorgaanbieders voor Hulp bij het huishouden te vervangen door één Stedelijke Thuiszorgorganisatie voor Hulp bij het huishouden in Amsterdam. Die gaat vervolgens méér ondersteuning bieden aan alle oude, zieke en kwetsbare Amsterdammers die nog thuis wonen, mét goede thuiszorg in de wijk, mét baanbehoud en goede arbeidsvoorwaarden voor thuiszorgpersoneel, zonder eigen bijdrage.

Laurens Ivens: “Een markt met 28 verschillende aanbieders is dankzij alle bureaucratie, managers en directeuren miljoenen euro’s duurder voor de gemeente dan een systeem met één organisatie van of via de gemeente. Met een Stedelijke Thuiszorgorganisatie kan het geld voor de thuiszorg voortaan ook écht naar thuiszorg. En blijft er voldoende geld over voor het afschaffen van de eigen bijdrage voor de Wmo.”

Het plan voor de  Stedelijke Thuiszorgorganisatie voor Hulp bij het huishouden is onderdeel van het SP verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, dat eind oktober wordt gepresenteerd. Wil je alvast het volledige plan voor de Stedelijke Thuiszorgorganisatie inzien? Download dan de pdf onderaan deze pagina.

Foto: Teresa van Twuijver

Zie ook:

U bent hier