h

Amsterdam start offensief tegen loden leidingen

22 januari 2020

Amsterdam start offensief tegen loden leidingen

Foto: SP Amsterdam

Amsterdam start een offensief om loden waterleidingen uit te bannen. Al het kraanwater moet zo snel mogelijk weer loodvrij worden. Tot die tijd wil het stadsbestuur dat gedupeerde bewoners goed op de hoogte zijn van de problemen en risico’s. SP-wethouder Laurens Ivens: “Iedereen moet met een gerust hart water uit de kraan kunnen drinken. Loden leidingen zijn een nare erfenis uit het verleden, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf.” 

Sinds oktober is er veel onrust omdat er in sommige buurten te veel lood in het water zit, als gevolg van loden waterleidingen. Een te hoge loodwaarde is ongezond voor jonge kinderen. Dit probleem speelt vooral in de Tuindorpen waar zogeheten ringleidingen onder de huizen zitten, zoals in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot/ Blauwe Zand in Amsterdam Noord. Ook andere gebouwen van voor 1960 kunnen loden leidingen hebben, zoals scholen en kinderdagverblijven.

Sinds 1960 is het niet meer toegestaan om lood toe te passen in nieuwbouw. Maar het is nog niet verboden om lood te hebben in een bestaand huis. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Gemeentelijke panden waar veel kinderen komen, zoals kinderdagverblijven, en scholen worden momenteel onderzocht en bij ontdekking van loden leidingen onder handen genomen. De gemeente bemoeit zich ook met gebouwen die niet van de gemeente zijn maar waar wel veel kinderen komen. Zo worden alle eigenaren aangeschreven en ontvangen zij informatie van de GGD.

De gemeente  dringt er bij verhuurders van woningen op aan om onderzoek te doen in huizen waar misschien lood zit en als er daadwerkelijk lood zit dat zo snel mogelijk te vervangen. De gemeente overlegt met Den Haag om nalatige en onwillige verhuurders beter aan te kunnen pakken.

Ivens: “Ik hoop dat we met alle betrokken vastgoedeigenaren, corporaties, en het Rijk samen de schouders eronder kunnen zetten om het drinkwater in onze stad voor álle bewoners zo snel als mogelijk loodvrij te kunnen verklaren. Waar eigenaren niet vanzelf meewerken, blijven we ze net zo lang achterna zitten tot ook in die huizen het kraanwater weer gezond is. Daar heeft elke Amsterdammer recht op.”

U bent hier