h

Aandacht voor Waterlandpleinbuurt nodig

10 maart 2020

Aandacht voor Waterlandpleinbuurt nodig

Foto: SP Amsterdam

Tien jaar geleden werd de Waterlandpleinbuurt in Noord grondig vernieuwd. Doel was om de sociale problemen aan te pakken door middel van stadsvernieuwing. Heeft deze aanpak geholpen of zijn de problemen gebleven? De SP ging de buurt in om dat uit te zoeken.

De Waterlandpleinbuurt – vroeger Nieuwendam-Noord geheten – was ooit een Vogelaarwijk. Via sloop/nieuwbouw in combinatie met renovatie hebben toenmalige stadsbesturen geprobeerd de sociale situatie in de buurt te verbeteren.

Nu, na tien jaar, het stof van de stadsvernieuwingskaravaan aan het neerdalen is, krijgen we langzaam zicht op de resultaten. Een groot gedeelte van de wijk is inderdaad verbeterd. Maar ook is er sprake van een concentratie van maatschappelijk kwetsbare bewoners en veel sociale problematiek achter de voordeur en oplopende criminaliteit. 

Afgelopen zaterdag trok de SP de buurt in. SP’ers gingen deur-aan-deur om aan te praten met bewoners terwijl de 'SP Hulpdienst op locatie' aanwezig was om specifieke vragen te beantwoorden. Wat opviel tijdens het aanbellen is dat wel heel veel deuren gesloten bleven. Toch waren er ook bewoners die wel open deden en uitgebreid met in gesprek gingen over hun woning en hun leven in de buurt.

Het beeld wat uit deze gesprekken naar voren kwam, was overwegend positief. Bewoners die wij spraken waren redelijk tevreden over hun woning, de huisbaas en de buurt. Er was wel schimmel maar de coöperatie reageerde meestal snel. Bewoners zijn van diverse komaf en gaan vriendelijk met elkaar om.

Op het gebied van veiligheid is wel een en ander aan te merken. Er zijn klachten over hangjongeren in de buurt, doordat zij geen goede plek hebben om naartoe te gaan. Ook de straatverlichting is op een aantal plekken ondermaats. Dit zorgt voor een onveilig gevoel bij buurtbewoners. De SP gaat aan de slag met deze punten.

Ook klagen een aantal bewoners dat zij nog steeds niet echt goed weten of hun woningen uiteindelijk toch gesloopt gaan worden. Daarom investeert niemand in het opknappen van de eigen woning. SP gaat de betrokken corporaties vragen daar duidelijkheid over te verschaffen richting alle bewoners.

Redenen genoeg om vaker in deze buurt terug te keren, de eerstvolgende keer is op zaterdag 4 april.

Foto: SP Amsterdam

U bent hier