h

Kantorenleegstand meer dan gehalveerd – 6.389 nieuwe woningen

15 februari 2019

Kantorenleegstand meer dan gehalveerd – 6.389 nieuwe woningen

Foto: r. van riel (cc)

Het aantal leegstaande kantoren in Amsterdam is de afgelopen vier jaar flink gedaald. In deze leegstaande kantoren zijn bijna 6.400 nieuwe woningen gebouwd. SP-wethouder Laurens Ivens: “Ik ben er blij om dat we lege kantoren hebben omgebouwd naar betaalbare woningen. Daar hebben Amsterdammers behoefte aan.”

De hoeveelheid leegstaande kantoorruimte in Amsterdam is veel mensen een doorn in het oog. Aan de andere kant heeft Amsterdam te maken met een enorme vraag naar betaalbare huurwoningen. Door lege kantoren om te bouwen tot woningen, maar ook tot scholen of broedplaatsen, wordt er wat gedaan aan de overvloed aan vierkante meters, en worden er betaalbare woningen gebouwd voor Amsterdammers.   

De afgelopen vier jaar is die aanpak erg succesvol gebleken. Bedroeg de hoeveelheid leegstaande kantoren in 2015 nog ruim 1,3 miljoen vierkante meter, eind 2018 is het leegstaande kantooroppervlakte gedaald tot 600.000 m2. Ivens: “Naast de aantrekkende economie heeft het actief aanspreken van kantooreigenaren en het verbieden van leegstand een extra bijdrage geleverd aan het terugdringen van de kantorenleegstand. De uitdaging voor de komende jaren is zorgen dat de leegstand niet meer oploopt.”

Foto: SP

Zie ook:

U bent hier