h

Lift seniorenflat moet sneller gerepareerd

10 augustus 2017

Lift seniorenflat moet sneller gerepareerd

Foto: Teresa van Twuijver

De SP vraagt opheldering over het gedwongen thuiszitten van bewoners in een seniorenflat aan de IJdoornlaan In Noord. De ouderen zitten als vogeltjes in een kooi, zeggen ze zelf op AT5. Door een kapotte lift komen de kwetsbare bewoners al sinds zondag 6 augustus 2017 hun huis niet meer uit. Dat betekent inmiddels vijf dagen noodgedwongen naar de kamerplanten staren en televisiebingen. SP-raadslid Tiers Bakker vindt dit heel vervelend: “De meeste bewoners zijn van de lift afhankelijk en kunnen nu geen kant op. Ondertussen laat de reparatie maar op zich wachten. Dat moet anders.”

Verhuurder MVGM Wonen heeft aan de bewoners laten weten dat ze bezig zijn met de reparatie. Maar daar hebben de ouderen geen vertrouwen in: ze zien nooit iemand van MVGM, beweren ze. Het is overigens niet de eerste keer dat dit in Amsterdam gebeurt. In 2015 zaten ouderen dagenlang vast in een aanleunwooncomplex in Osdorp omdat er geen reserveonderdeel van hun kapotte lift voor handen was. De SP is die mensen toen nog gaan bezoeken om ze te steunen.

Het is niet bekend wanneer de lift in de IJdoornlaan in Noord het weer doet. Ook is onbekend wat er in de tussentijd voor de bewoners is geregeld met betrekking tot eerste levensbehoeften, thuiszorg, ambulancetoegankelijkheid, (brand)veiligheid en andere calamiteiten. De SP vindt het belangrijk dat kwetsbare ouderen te allen tijde beschikking kunnen hebben over zorg en hulpverlening als ze dat nodig hebben. Tiers Bakker: “Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Dan zijn faciliteiten als een lift bijna letterlijk van levensbelang. Die mag dus eigenlijk niet stuk zijn.”

Het is onduidelijk wie in zulke gevallen nu eigenlijk de hoofdverantwoordelijke is. De SP wil dat de gemeente dit uitzoekt. Bakker: “Hopelijk kunnen we dit soort vervelende toestanden dan met goede voorzorgsmaatregelen vermijden.”

U bent hier